Ministrul Energiei Virgil Popescu (PNL) a anunțat, marți seara, 6 decembrie, că ordonanța aflată în centrul unei dezbateri în ultimele zile cu privire la taxarea prosumatorilor de energie electrică a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Nu punem nicio taxă! OUG 163 – Ordonanța de urgență (RED – II) a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a declarat faptul că în ordonanță scrie clar că „Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale….”.

Actul normativ a primit avize din partea tuturor ministerelor implicate

„Nu este prevăzută nicio obligativitate! P.S. USR și AUR au mințit, din nou, cot la cot!”, a mai precizat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat, de asemenea, luni, 5 decembrie, că ordonanța care preia directiva europeană în care este menționat despre posibilitatea adoptării, în anumite condiții, a unei taxe pentru prosumatori va fi publicată în Monitorul Oficial. Acesta a anunțat că actul normativ a primit avize din partea tuturor ministerelor implicate, iar aplicarea directivei era o obligație a statului, care risca altfel o procedură de infringement.

USR s-a opus categoric introducerii taxei pe soare

În mod contrar, USR a solicitat stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței emise în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională, prin care apare o nouă taxă chiar în vârful crizei energetice, este vorba despre taxa pe soare. Respectiva taxă vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

Potrivit tezei susținute de USR, prin noua Ordonanță de Urgență, persoanele fizice, dar și cele juridice vor fi obligate de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele conectate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Ministerul Mediului s-a opus introducerii taxei pe soare

Ministrul Mediului a declarat, marți, 6 decembrie, că nu va fi niciodată de acord cu o taxă pentru prosumatori și a precizat că în prezent nu există o asemenea „taxă pe soare”. Tanczos Barna a spus că s-au depus eforturi prea mari pentru a crește numărul prosumatorilor și aceștia nu trebuie să fie descurajați.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, menționând că în acest moment nu există o asemenea taxă.