După ce în luna martie anunţa clar, în cadrul unei vizite la Washington, că va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, acum premierul Viorica Dăncilă pare să dea înapoi. Ea recunoaşte că decizia îi aparţine preşedintelui Iohannis, însă nu ratează ocazia să îl critice, arătând că şeful statului nu vrea să ia nicio decizie.

”Am avut un memorandum în Guvern, să vedem care e opinia ministerelor. Am definitivat analiza și trimis-o către instituțiile celelalte, trimitem către președinte, dar cred că aici trebuie o decizie politică a președintelui. Dar președintele nu spune nimic, nici că o ia, nici că nu. Mutarea unei ambasade e rolul președintelui. Cred că președintele trebuie să-și asume decizia. Această tăcere pentru România nu e un lucru bun”, a spus Viorica Dăncilă într-un interviu pentru DCNews.

Constituţia României arată clar că doar şeful statului poate decide mutarea sediului unei ambasade. „Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”, se arată în articolul 91 din Constituția României.