Cel puțin un ofițer de poliţie a fost rănit, după ce protestatarii au aruncat cu pietre în cordoanele forţelor de ordine, nu departe de venerabilului simbol al oraşului, sala de concerte Alte Oper, a anunţat un purtător de cuvânt al Poliției, potrivit agenției de știri DPA.

O mașină de poliție a fost incendiată în partea de est a orașului la marginea suprafeței de securitate din jurul noului sediul al Băncii Centrale Europene, un zgârienori înalt de 185 de metri, care a cost 1,3 miliarde de euro care este inaugurat astăzi.

Noua clădire, ridicată în vechiul cartier portuar Ostend şi compusă din două turnuri din sticlă care se întâlnesc în vârf, găzduieşte deja echipe ale instituţiei monetare de la sfârşitul lunii noiembrie 2014.

Un jurnalist AFP aflat la faţa locului a spus că protestatarii au spart geamurile unui centru cetăţenesc și au dat foc unor anvelope pe un drum din apropiere. Convoaie de maşini de poliţie cu sirenele pornite au fost văzute gonind pe străzi încă de la primele ore, iar elicoptere patrulează deasupra oraşului.

Sediul BCE este inaugurat la 12, ora României, în prezența președintelui băncii Mario Draghi și a aproximativ 100 de vizitatori.

Evenimentul este însă umbrit de o demonstraţie la care participă aproximativ 10.000 de protestatari anti-capitalişti, sub stindardul Blockupy. Un tren special care transportă 800 activiști vine de la Berlin, iar 60 de autobuze sosesc din 39 de orașe diferite ale Europei.

Poliția se așteaptă ca protestul să se desfăşoare paşnic, dar tunuri de apă și elicoptere sunt pregătite în cazul în care situația devine violentă.

"Este una dintre cele mai mari desfășurări de forțe văzute vreodată în oraș", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant de Poliției, adăugând că a există o "posibilitate mare" ca violențele să erupă.