Risc de viituri pe râurile din șase județe de la noi din țară

Risc de viituri pe râurile din România! Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de tip cod galben de inundații pentru râurile din nord-vestul ţării. Acesta va fi în vigoare începând de astăzi, de la ora 12:00, până sâmbătă dimineaţa, la ora 7:00.

Astfel, există riscul de depăşire a cotelor de atenţie pe mai multe râuri din regiunea respectivă, inclusiv pe Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor) şi Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad).

Conform sursei citate, atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale. Aceste evenimente se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județul Bihor.

Codul galben implică riscul de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei. Așadar, se recomandă vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații, a mai transmis INGHA.

Hartă atenționare hidrologică
SURSA FOTO: INHGA

Vremea se menține urâtă în România

Amintim faptul că tot vineri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben pentru șapte județe din România, semnalând cantități semnificative de precipitații.

Conform informațiilor furnizate de ANM, în Banatului, Crișana și în vestul Transilvaniei se așteaptă o accentuare a instabilității atmosferice. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, rafale de vânt intense și posibile căderi de grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge în medie 20-30 de litri pe metru pătrat. Iar local, acestea ar putea depăși chiar și 40 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea de cod galben va intra în vigoare la ora 12:00. Va fi valabilă până la ora 21:00 în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Potrivit ANM, în nord-vestul și centrul țării există posibilitatea de manifestare a instabilității atmosferice în zonele mai restrânse.

În București, cerul va fi predominant senin, iar vântul va avea intensitate moderată. Temperatura maximă va atinge aproximativ 29-30 de grade Celsius.