Viktor Orban este de părere că cei de la Comisia Europeană nu au ştiut să organizeze achiziţia de vaccinuri anti-COVID. Declarația a fost făcută duminică de premierul ungar. El a susținut că Ungaria “ar avea acum mari probleme”. Asta s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi comandat şi vaccinuri din Rusia şi China, relatează agenţia MTI, preluată de Agerpres.

Israelul “aproape a terminat” vaccinarea populaţiei sale, iar Marea Britanie şi-a vaccinat 30-40% din populaţie. În tot acest timp, rata medie a vaccinării în Uniunea Europeană abia ajunge la 6,8%, a declarat premierul ungar pentru Radio Kossuth.

“Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Şi nu este o chestiune politică sau o acuzaţie, nici vreo antipatie faţă de UE sau birocraţii de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greşit”, a accentuat Orban. El a amintit că în ultimele săptămâni livrările vaccinurilor din contractele încheiate de Comisia Europeană în numele statelor UE fie au oscilat, fie nu au fost efectuate deloc.

Orban anunță dezvoltarea unui vaccin propriu

Întrebat despre intenţia Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei şi Letoniei de a obţine convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a dat un răspuns clar. El a susținut că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate când a sesizat această problemă. Este vorba despre faptul că “unele ţări (din UE) primesc mai multe (vaccinuri) şi altele mai puţine”. Acest lucru se întâmplă  deşi statele membre au convenit ca vaccinurile achiziţionate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecăreia.

Potrivit lui Viktor Orban, în plus faţă de vaccinurile comandate prin acest mecanism, guvernul de la Budapesta a comandat şi 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia şi China (Sputnik V şi Sinopharm). El a mai spus că Ungaria dezvoltă în acest timp un vaccin anti-COVID-19 propriu. În plus, construieşte o fabrică de vaccinuri la Debrecen, în estul ţării. De asemenea, Ungaria a încheiat o înţelegere cu Israelul să construiască o fabrică de vaccinuri în această ţară.

Viktor Orban a avertizat că valul trei al pandemiei de COVID-19 va fi mai puternic decât cele precedente.