"Nimeni din lume nu poate interveni în procesul legislativ şi nu poate spune deputaţilor aleşi de poporul ungar ce legi trebuie sau nu trebuie să voteze", a spus Orban la postul naţional de radio.

Declaraţia vine în contextul în care premierul conservator al Ungariei se confruntă pe plan naţional şi internaţional cu o serie de critici şi avertismente legate de reuniunea de vineri a Parlamentului de la Budapesta, când se aşteaptă adoptarea unor legi controversate care vizează Banca Centrală, religiile, ‘crimele comuniste’ şi funcţionarea Parlamentului.

"Ne-am stabilit obiectivele şi ni le vom atinge. Dacă cineva ne ajută cu sfaturi potrivite, îi vom mulţumi, dar dacă va încerca să ne devieze de la drumul nostru îl vom îndepărta politicos", a adăugat premierul ungar.

Anterior, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a declarat neliniştită de "situaţia democraţiei" din Ungaria. La rândul său, Comisia Europeană a atenţionat Budapesta, cerându-i mai ales să renunţe la proiectul de reorganizare a Băncii Centrale a Ungariei, care, în opinia Executivului de la Bruxelles, este de natură să afecteze independenţa acesteia.