La doar o săptămână de la scandalul din Parlamentul României privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care a generat apoi o reacţie dură a preşedintelui Iohannis, premierul maghiar Viktor Orban pune gaz pe foc, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare.

Prim-ministrul Ungariei a postat, pe pagina sa de Facebook o fotografie cu o hartă de dinainte de Trianon, pe care apare harta Ungariei Mari, care conţinea atunci şi Transilvania. Fotografia este însoţită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor. În patru ore de la postare, mesajul lui Orban adunase deja aproape 5.500 de aprecieri.

Nu este pentru prima oară când oficialii din ţara vecină folosesc această hartă. În iunie 2019, România și Slovenia au condamnat publicarea pe site-ul abouthungary.hu, gestionat de Cabinetul lui Viktor Orban, a unei hărți reprezentând Ungaria Mare din care statele vecine ”rup” fiecare câte o bucată. În decembrie 2019, premierului Croației, Andrej Plenković, a fost foarte deranjat de gestul premierului Orban, care a a prezidat o ședință a FIDESZ cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spațiul Ungariei istorice cuprindea și bucăți din actuala Croație, iar acest a fost catalogat drept ”o provocare” de către Executivul de la Zagreb. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeași hartă, scrie g4media.ro.