Apel deosebit de important din partea CEO-ului Philip Morris International, Jacek Olczak.

Jacek Olczak pledează pentru un sfârşit al ţigărilor la nivel global şi trecerea la alte soluţii mult mai sănătoase

Chiar și cu măsurile actuale în vigoare, un viitor fără fum va rămâne un obiectiv îndepărtat și este nevoie de o nouă gândire bazată pe știință și tehnologie. Acesta este un apel adresat autorităților de reglementare și guvernelor să analizeze datele, știința și dovezile din lumea reală pentru a înțelege cum alternativele #smokefree pot contribui la realizarea unei diferențe reale, mult mai rapid.

„Ratele ridicate ale fumatului la nivel mondial reprezintă o dovadă că abordarea actuală de a pune capăt consumului de țigări nu funcționează suficient de repede.

Este timpul să încercăm altceva, să încercăm o abordare mai incluzivă și mai inovatoare, o abordare care a fost dovedită în mai multe țări din întreaga lume și care are potențialul de a accelera în mod semnificativ sfârșitul țigărilor.

Pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, trecerea la un produs fără fum este o opțiune pragmatică care poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății individuale, cât și asupra sănătății publice.

Și să nu facem nicio greșeală, persoanele care nu au folosit niciodată tutun sau nicotină, în special minorii, nu ar trebui să folosească acest produs. Și nu există nicio îndoială că renunțarea totală sau, mai bine zis, faptul de a nu începe niciodată să fumezi este cea mai bună alegere”, a transmis marţi, 23 mai, CEO-ul Philip Morris International.

Investiţii de miliarde de dolari în renunţarea la ţigări şi trecerea la produse fără fum

„Astăzi, datorită produselor fără fum, acel miliard de fumători la nivel mondial are opțiuni mai bune decât să continue să fumeze. Și, datorită acestor opțiuni, putem începe să ne imaginăm un declin accelerat al fumatului și al bolilor asociate, și nu cu puțin, ci cu mult.

Misiunea noastră este clară, să reducem fumatul prin înlocuirea țigărilor cu alternative mai puțin nocive. Locul țigărilor este în muzee!

Din 2016, compania mea s-a angajat pe deplin să renunțe la țigări, cea mai dăunătoare formă de consum de nicotină. Am investit peste 10,5 miliarde de dolari în dezvoltarea și comercializarea de produse fără fum, care astăzi reprezintă aproape 35% din totalul veniturilor noastre nete”, a mai afirmat Jacek Olczak.

Guvernele şi autorităţile de reglementare prelungesc durata de viață a țigărilor și riscă să scurteze viața fumătorilor

Directorul general al Philip Morris International a criticat autorităţile care sunt prea precaute sau se opun direct acestor schimbări radicale în industria tutunului.

„Capacitatea noastră de a progresa în continuare este blocată de cei care sunt ghidați orbește de dorința de a pune capăt industriei, mai degrabă decât de a pune capăt țigărilor. Iar acest lucru este foarte frustrant.

Acest lucru, împreună cu o încredere excesivă în așa-numitul principiu al precauției, pe care unii îl interpretează ca fiind mai bine să nu facem nimic până nu știm totul, are ca rezultat inacțiunea guvernului și mai mult decât atât. Mediul și retorica de astăzi facilitează guvernelor și autorităților de reglementare să nu facă nimic în ceea ce privește alternativele antifumat.

Este perceput ca fiind mai sigur pentru purtătorii politici să se abțină complet de la dezbatere, decât să fie văzuți ca fiind de partea noastră. Dar, în cele din urmă, acest lucru nu face decât să prelungească durata de viață a țigărilor și riscă să scurteze viața celor care le folosesc”, a explicat Jacek Olczak.

Numărul de decese provocate de fumat ar putea fi redus de 10 ori!

CEO-ul Philip Morris International a prezentat şi o estimare bazată pe datele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), despre ce ar însemna o trecere de la ţigări la produsele fără fum.

„Utilizând datele, estimările și metodele Organizației Mondiale a Sănătății, am calculat impactul pozitiv potențial asupra sănătății publice pe care l-ar putea avea trecerea fumătorilor din întreaga lume de la țigări la produse fără fum mai puțin nocive.

Acest model ipotetic arată că, dacă se presupune că aceste produse sunt cu 80% mai puțin riscante decât țigările și dacă persoanele care fumează în prezent ar trece complet la acestea, atunci, pe parcursul vieții lor, există un potențial de reducere de zece ori a deceselor cauzate de fumat, în comparație cu măsurile istorice de control al tutunului. (…)

Este timpul să lucrăm la obiectivul comun de a oferi politici eficiente care să transforme țigările într-un artefact istoric și o piesă de muzeu, care să adune praful în spatele vitrinelor. Trebuie să ne amintim că lipsa de acțiune are un impact uman real. Și a nu lua astăzi o decizie bazată pe dovezi privind produsele fără fum este o decizie cu consecințe”, a conchis Jacek Olczak.