Generali Asigurari a pierdut, anul trecut,  aproape 7 milioane de euro din activitatea de baza, inregistrand cel de-al doilea an consecutiv cu pierderi, in conditiile unor costuri mari cu extinderea locala dar si ale daunalitatii ridicate pe segmentul asigurarilor auto. In 2005 afacerile asiguratorului roman au trecut pentru prima data pe minus, cu 3 milioane de euro.

“In 2008 ar trebui sa trecem iar pe profit. Pierderile de acum sunt cauzate in special de dezvoltarea rapida a retelei locale de vanzari, de costurile mai mari cu extinderea dar si de daunalitatea mare la asigurarile auto. Pe segmentul asigurarilor auto facultative (n.r. CASCO) am inregistrat o rata mare a daunelor, care a depasit 100% in cazul mai multor canale de distributie”, a declarat Werner Moertel, directorul operatiunilor Generali pentru Europa Centrala si de Est, in cadrul unei conferinte  de presa la Viena. “Noi nu ne axam pe preturile mici. De aceea nu excludem posibilitatea unor cresteri la primele asigurarilor auto”, a adaugat acesta. 

In Romania, rata combinata a daunelor (ce include atat despagubirile acordate dar si cheltuielile asiguratorului) a ajuns anul trecut la aproape 108%, fata de 88% in 2005. Aceasta in conditiile in care asigurarile auto ocupa mai mult de jumatate din afacerile companiei. Conform reprezentantilor Generali, compania a reactionat deja la inrautatirea indicatorilor de daune prin introducerea unor rate de prima diferentiate pentru asigurarile auto, cu preturi ale politelor calculate in functie de profilul de risc al asiguratului. Daunalitatea mare si cresterea rezervelor matematice ale companiei nu au fost insa singurele cauze ale pierderilor inregistrate anul trecut. O alta cauza este, potrivit raportului anual al Generali, cresterea costurilor cu personalul, in conditiile majorarii numarului de angajati. 

Generali Asigurari a ajuns, anul trecut, la un nivel de 84,2 milioane de euro din prime brute subscrise, in crestere cu aproape 135% fata de anul precedent, au mai anuntat oficialii gruplui Generali. De altfel, cresterea volumului de prime brute subscrise in Romania a fost, pentru grupul Generali, una dintre cele mai importante din regiunea Europei Centrale si de Est. Compania a depasit pragul de un milliard de euro din prime brute subscrise in regiune, fara a lua in calcul piata austriaca. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata pe segmental asigurarilor de viata, de 44,5% fata de 2005. 

Generali detine in Romania o cota de piata de aproape 5,2%, aflata in crestere, societatea clasandu-se astfel pe locul sapte, pe piata locala. Cele mai profitabile afaceri ale companiei sunt in prezent cele din segmentul asigurarilor de viata. Generali a obtinut anul trecut o dublarea a nivelului de prime subscrise la aceste asigurari, la un nivel de 11,6 milioane de euro. 

Pentru 2008, Generali Asigurari are in plan si dezvoltarea segmentului de travel insurance, mai ales prin canale de distributie online. 

La nivel regional, Generali Vienna Group a inregistrat o crestere de 16,5% la primele brute subscrise, ajungand la aproape 3,38 miliarde de euro, in 2006. In aceeasi perioada, profitul net din activitatile de baza a crescut la aproape 190 de milioane de euro, mai mare cu 8,7% fata de 2005. In ultimul timp, grupul Generali a dus o politica intense de achizitii in regiune. Grupul si-a extins afacerile prin achizitii importante pe piata asigurarilor din Bulgaria, Serbia, Ucraina si Croatia.

 

Sursa: Capital 28 Martie 2007