În următoarele ore „ochiul” uraganului va avansa către peninsula Florida. Deja presa americană anunță că 315.000 de oameni au rămas fără curent electric.

Forţa vânturilor şi ploile intense provocate de uraganul Irma au început să facă ravagii în orașul Miami unde numeroase străzi au fost inundate şi au căzut mai mulţi copaci. Deşi ochiul uraganului, de categoria 4, se află la 250 km de Miami, oraşul a fost afectat încă de dimineaţă de rafale de vânt şi de ploi abundente.
Echipele de intervenţii nu prididesc cu evacuarea apelor care au inundat străzile acestui oraş unde a fost declarată de sâmbătă interdicţia de circulaţie. Străzile complet pustii strălucesc de lumina fulgerelor, iar rafalele de vânt lovesc cu putere clădirile din care zboară bucăți întregi. 
În Miami Beach, popularul bulevard Collins Avenue a fost acoperit de ape şi există teama ca situaţia să se agraveze când ochiul uraganului se va apropia şi va afecta numeroase zone de coastă. Potrivit experţilor, Irma ar putea pierde din intensitate în următoarele ore, fără a înceta să fie totuşi „cel mai puternic uragan” care să lovească Florida în ultimii ani. 
 

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe din România, activată din dispoziţia ministrului afacerilor externe pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice din zona afectată de uraganul IRMA, prin Ambasadele României la Ciudad de Mexico, Paris, Haga şi Washington, continuă demersurile de asistenţă consulară a cetăţenilor români aflaţi în zona respectivă, inclusiv prin identificarea unor modalităţi de evacuare a celor care au solicitat sprijin în vederea părăsirii zonei.
Totodată, misiunile diplomatice continuă demersurile de identificare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în zona afectată, iar prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate se menţine permanent legătura cu membrii de familie ai acestora, menţionează MAE. 

 

„Având în vedere faptul că şi alte state se confruntă cu situaţii similare în zonă, Celula de Criză a MAE, direct, precum şi prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, se coordonează cu misiunile diplomatice ale statelor care gestionează cazurile propriilor cetăţeni aflaţi în zona afectată, în vederea identificării unor posibilităţi de evacuare. În acest sens, misiunile diplomatice ale României la Paris, Haga, Washington, Ciudad de Mexico, Ankara şi Varşovia întreprind demersuri pe lângă Celulele de Criză instituite la nivelul naţional pentru gestionarea situaţiei şi identificarea unor posibile rute de evacuare, de îndată ce condiţiile meteorologice vor permite organizarea unor astfel de acţiuni”, precizează comunicatul MAE. 

MAE reaminteşte, de asemenea, că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară