Un primar din județul Gorj a recunoscut, în cadrul unei înregistrări, că a primit șpagă pentru a angaja o persoană în postul de asistent medical comunitar. Acum, procurorii Parchetului de pe Lângă Tribunalul Gorj efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, de către primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan, și alte persoane din cercul de apropiați ai acestuia.

Primarul a recunoscut că a primit șpagă

Primarul este acuzat, printre altele, și de faptul că a pretins bani pentru angajarea unei persoane în postul de asistent medical comunitar. Într-o înregistrare, aflată la organele de cercetare penală, primarul recunoaște că, în prezența sa, Florin Clipici, omul său de încredere, angajat al Primăriei Albeni, i-a pretins unei persoane 3.000 de euro pentru a fi angajată în postul de asistent medical comunitar, iar, ulterior, a primit de la aceasta suma de 1.500 de euro, transmite Gorj Online.

Procurorii efectuează, de câteva săptămâni, cercetări în legătură mai multe infracțiuni de care este acuzat primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan. Printre faptele penale reținute în sarcina primarului se regăsește și șpaga despre care se tot vorbește prin comună că a ajuns la Stan, prin intermediul unui interpus, în schimbul unei angajări, iar organele judiciare au chemat la audieri mai mulți angajați ai Primăriei Comunei Albeni.

Florin Cipici, omul de încredere al primarului Silviu Ionuț Stan, a cerut 3.000 de euro, chiar într-un birou al primăriei, de față fiind și șeful administrației publice locale, de la Irinel Cotojman, zis ”Doctorul”, în schimbul angajării acestuia în postul de asistent medical comunitar. În final, Cotojman a plătit doar 1.500 de euro. Acest aspect reiese dintr-o înregistrare în care, primarul Stan recunoaște că banii s-au cerut în prezența sa, dar nu-și mai amintește dacă suma a ajuns la el.

Ce pedeapsă riscă primarul?

Potrivit Codului Penal, fapta funcționarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. La fel se pedepsește și infracțiunea de abuz în serviciu pentru care este anchetat primarul

De asemenea, primarul este anchetat și pentru instigare la fals și uz de fals, infracțiuni pedepsite cu până la 2 ani de închisoare.