Inspecția Judiciară a depus o contestație la ÎCCJ privind o decizie a procurorilor CSM. Doamna procuror Elena Rădescu a fost acuzată că a favorizat-o pe Laura Codruța Kovesi.

CSM a decis că Elena Rădescu, cea care a condus echipa de control la DNA, nu a săvârșit abatere disciplinară.

Elena Rădescu a fost acuzată că nu s-a consultat cu colegii procurori înainte de a vorbi cu Laura Codruța Kovesi.

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva încheierii de şedinţă din data de 27 iunie 2018 şi a hotărârii nr. 11P din 9 octombrie 2018, pronunţate de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 3/P/2018. Definitivă”, se arată în minuta instanței supreme.

În octombrie 2018, contestația împortiva Elenei Rădescu a fost respinsă de secția pentru procurori în materie disciplinară. Inspecția Judiciară a contestat decizia la Inalta Curte de Casație și Justiție.

Elenei Rădescu a fost inspector judiciar, iar în prezent este procuror la Parchetul General.Elena Rădescu a condus echipa controlului dispus de Tudorel Toader la DNA. Această echipă s-a împărțit în două din cauza faptului că Rădescu şi-a acuzat colegele că ar fi fost nepoliticoase cu procurorii anticorupţie.

„S-a reţinut că inspectorul judiciar cercetat disciplinar a adoptat o conduită contrară demnităţii şi prestigiului funcţiei pe care o exercită prin afirmaţiile nereale, făcute într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. (..) S-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare”, a transmis, la acel moment, Inspecţia Judiciară.