Informația zilei despre pensiile din România. S-a aflat ce impact ar avea majorarea acestora, dar și care este poziția Bruxelles-ului în acest sens.

Într-un interviu acordat la România TV, Victor Ponta a explicat că economia României ar putea fi ridicată dacă pensiile și salariile vor fi majorate. Fostul premier al României susține că nu a auzit până acum informații conform cărora cei de la Bruxelles s-ar opune majorării pensiilor, lucru discutat în spațiul public.

Pe de altă parte, Victor Ponta susține că procentele nu pot fi aceleași pentru toți pensionarii. Acesta a dat exemplu o majorare de 20% în cazul unui pensionar care încasează lunar 10.000 de lei, față de unul care are un venit lunar de doar 1.000 de lei.

Economia României are nevoie de pensii mai mari

Deși fostul premier se aștepta ca social democrații să ia atitudine în acest sens, nimic nu s-a întâmplat.

„Eu n-am mai auzit până acum, nu ne lasă Bruxelles mărim pensiile. Ia și mărește-le, nu îți face nimic Bruxelles-ul. Problema e nu poți îi dai celui cu 10.000 de lei 20% și tot 20% și celui cu 1.000. Eu sperăm aici va face PSD ceva.

Majoritate absolută, nici PNL nu ar avea ce zică. Aici sperăm eu inverseze, dea procent mai mare celor care au mai puțin”, a spus Victor Ponta, la România TV.

Acesta a făcut un apel la Guvern să majoreze pensiile cât mai repede pentru că acești bani se vor întoarce înapoi în economie și nu vor fi cheltuiți peste hotare la fel cum o fac alte persoane. Totodată, Victor Ponta susține că fiecare zi trece, iar discuțiile continuă fără să se ajungă la măsuri concrete.

„Dați banii pensionarilor, ei se întorc înapoi, îi bagi înapoi în economie, pensionarii nu pleacă în Dubai cu ei. Cred nu e o minte limpede. Domnul Ciucă este un militar extraordinar de bun, dar partea economică nu o cunoaște. Încearcă o învețe, dar nu poți înveți atât de repede. Azi a fost iar o zi pierdută, s-a dus toată ziua pe discuții despre salariile parlamentarilor”, a mai adăugat acesta.

Partidele politice nu și-au ținut promisiunile făcute pensionarilor

Fostul premier al României susține că deja există probleme și mai grave precum cheltuielile legate de iarnă și este nevoie ca populația țării să poată să depășească acest impas.

El a amintit și de promisiunile din campania electorală făcut de partidele politice care spuneau că vor majora pensiile însă nu s-au ținut de cuvânt.

„Deja sunt probleme legate de cheltuieli la iarnă, cele obișnuite, nu de lux. Dar te plângi și ce se poate întâmplă? USR nu mai vine, a fost și am văzut ce au făcut. George Simion e în opoziție, e cu nunta. În 2020, în campanie electorală, toți spuneau despre creșterea pensiilor, inclusiv Orban. Nimeni nu s-a mai ținut de cuvânt.”, a încheiat fostul premier Victor Ponta.