Vicepremierul Kelemen Hunor tranșează problema urșilor din România. Reprezentantul UDMR spune că trebuie luate măsuri – nu împotriva urșilor, ci pentru protejarea oamenilor.

Urșii intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot, arată el.

Vicepremierul Kelemen Hunor tranșează problema urșilor: Trebuie recensământ

Astfel, Hunor declarat joi că anul acesta se va face un recensământ în privința populației de urși din România, iar în funcție de rezultat se va lua o decizie.

Hunor nu a specificat însă care ar putea fi soluția. ”Vom vedea atunci”, spune liderul UDMR.

”Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme”, a mai spus Kelemen Hunor.

”În primul rând trebuie să vedem cât de mare este populația de urși. În acest moment nimeni nu știe. Sunt evaluări diferite. Ministerul Mediului va face un „recensământ” al populației de urși și vom vedea dacă sunt 6.000, 6.500, 7.000, 7.300, fiindcă oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal.

”Urșii s-au înmulțit și ocupă și habitate unde nu au trăit până acum”

Este pe vârful piramidei, în afară de om nu are niciun dușman și trebuie să vedem cum gestionăm, fiindcă din 2015, sau din 2016 există niște restricții și vedem că intră în zona locuită de oameni, în mediul rural, în mediul urban, apar peste tot.

Deci, în acest moment, în primul rând trebuie să vedem exact care este populația de urși, după aceea care este habitatul, ce poate susține România, și se pot găsi soluții, hai să spunem așa, corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punct de vedere al locuitorilor în zonele unde trăiesc și urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu.

Au apărut urșii deja în Cluj, în Sălaj, unde oamenii nu au văzut de 100 de ani urși decât la grădina zoologică. Acum sunt urși. Acest lucru înseamnă că s-au înmulțit și ocupă și habitate unde nu au trăit până acum.”, a spus Hunor, potrivit digi24.ro.

”Noi nu am fost aleși de urși”

”Nu este o temă a UDMR. Este o temă pentru fiecare om a cărui viață îi este pusă în pericol. Aici nu e o chestiune de UDMR sau ne-UDMR. Mergeți la mine în Harghita, la Cârța, și vedeți înregistrarea în curtea școlii noaptea, că-s camere.

Și veți vedea cum sare ursul în curtea școlii noaptea, se uită la tomberon, tomberonul este gol, nu găsește mâncare, pleacă. Și ce face copilul dacă ursul sare gardul ziua, și nu noaptea. Deci sunt lucruri despre care trebuie să discutăm.

Totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor.”, a adăugat vicepremierul, menționând că nu poate veni cu o soluție până nu se știe clar care este numărul de urși.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin.