Acestea trebuie să aibă un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. De asemenea, cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată e reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii și presupune ieșirea la pensie cu cel mult cinci ani mai devreme de împlinirea vârstei standard de pensionare, în baza unui stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege“, scrie în Legea nr. 263/2010.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani (reamintim că stagiul minim e de 15 ani). Cât despre vârsta standard de pensionare, pentru femei avem vârsta de 63 de ani.

Atenție! Atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani și a stagiului complet de 35 de ani se realizează treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. În cazul femeilor, la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030. Ceea ce înseamnă că, în prezent, ele sunt mai scăzute.

La începutul acestui an, conform anexei nr. 5 din Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este situată la 61 de ani, iar stagiul complet e situat la 31 de ani. Prin urmare, cine vrea să se pensioneze anticipat anul acesta se raportează la aceste două numere. Până la finele anului, vârsta-standard ajunge la 61 de ani și două luni, iar stagiul complet, la 31 de ani și două luni, conform Avocatnet.ro.

Stagiul de cotizare de care e nevoie pentru pensionarea anticipată în ianuarie/februarie/martie 2019 este de 39 de ani (31 + cei opt ani ceruți prin lege pentru acest tip de pensie). Totuși, pensia anticipată nu poate fi cerută decât cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

 

E bine de știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită. “Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă“, scrie, mai exact, în lege.

Apoi, la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă “și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”, potrivit actului normativ, scrie avocatnet.ro.