Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis către Comisia Europeană, notificarea cu privire la măsurile pentru care se acordă ajutoarele excepționale, sectoarele beneficiare, condițiile de eligibilitate, precum și valoarea sprijinului suplimentar alocat de la bugetul național.

România va primi sprijin de la Comisia Europeană

În acest sens, România va beneficia de 51.590.649 euro, din care 25.490.649 euro, fonduri europene, iar suma alocată de la bugetul național este în valoare de 26.100.000 euro.

În sectorul vegetal, ajutorul excepțional se acordă sub forma unei scheme de susținere financiară, pentru suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu vii cu struguri pentru vin, explică MADR.

În sectorul zootehnic, ajutorul excepțional se acordă pe baza unei scheme de susținere financiară, producătorilor agricoli, crescători de animale, pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022, precizează cei de la MADR.

România poate deveni un exportator de produse agricole serios

Potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, având în vedere războiul din Ucraina, țară care asigura 23% din producţia agricolă a Europei, România are șansa să devină un jucător important pe piața agricolă.

El a vorbit și despre securitatea alimentară a țării, având în vedere situația actuală. Ministrul susține că România are un potențial agricol uriaș neexploatat și că poate asigura securitatea alimentară singură, devenind și un exportator de produse agricole serios.

„Un domeniu care priveşte securitatea alimentară a României, este un domeniu de maximă importanţă şi ca obiectiv de ţară, pentru că vremurile care vin nu sunt dintre cele care să ne asigure un confort alimentar.

Să nu uităm că Ucraina este cea care a fost producătorul de grâu al Europei – 23% din totalul producţiei la nivel european era realizat în Ucraina – şi, din acest punct de vedere, perspectiva unei crize alimentare se anunţă destul de serios, pe de o parte, pe de altă parte, suntem ţară cu un potenţial agricol uriaş, pe care foarte multă vreme l-am lăsat neexploatat şi aici e un loc în care noi putem să asigurăm nu numai securitatea alimentară, dar şi să devenim un exportator de produse agricole destul de serios, ceea ce nu ar face decât un bine pentru ceea ce înseamnă viitorul, României”, a afirmat, luna trecută, ministrul Proiectelor Europene, la Prima TV.