Potrivit datelor oficiale, Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

O gură de aer pentru spitale

De asemenea, numărul noilor cazuri a progresat duminică cu doar 3,3%, faţă de 4,8% în ziua precedentă, fapt ce ilustrează că ritmul contagierilor încetineşte în această ţară, cel mai greu lovită de pandemia de coronavirus după Italia. Totalul deceselor din Spania se ridică la 13.055, iar cel al persoanelor contaminate la 135.032.

Ritmul mai scăzut al contagierilor s-a reflectat şi printr-o relaxare a presiunii asupra spitalelor, mai ales la secţiile de terapie intensivă (UCI), care s-au temut de un colaps al sistemului sanitar în regiunile cele mai afectate, precum Regiunea Madrid şi Catalonia.

Teste rapide în toată țara

Guvernul spaniol preconizează pentru următoarele săptămâni o a doua campanie de testare „în masă” şi de izolare a persoanelor asimptomatice. Un milion de teste vor fi repartizate în întreaga ţară, după cum i-a anunţat duminică în videoconferinţa de duminică pe preşedinţii regiunilor autonome premierul spaniol Pedro Sánchez .

Pacienţii ale căror rezultate vor fi pozitive vor fi astfel confirmaţi, iar dacă rezultatul va fi negativ pacienţii vor trebui să efectueze o testare definitivă (PCR), având în vedere că testele rapide au o fiabilitate cuprinsă între 64% şi 84 % şi rezultatul furnizat depinde de faza în care se află boala.

Posibilă prelungire a stării de urgență

Premierul Sánchez a cerut preşedinţilor regiunilor autonome o listă a infrastructurilor pentru a asigura cazarea acestor persoane testate pozitiv, precum hoteluri sau complexuri sportive, cu scopul de a evita astfel răspândirea noului coronavirus.

În paralel cu aceste măsuri, în Spania continuă politica de izolare socială, iar Parlamentul va aproba săptămâna aceasta o prelungire, propusă de Guvern, a stării de urgenţă până la 26 aprilie şi care presupune izolarea aproape totală a populaţiei.