Vaccinul, care utilizează agenţi patogeni inerţi ai virusului care a declanşat pandemia de COVID-19, a fost administrat unui grup de opt macaci rhesus, care au fost apoi contaminaţi pe cale artificială trei săptămâni mai târziu, potrivit studiului publicat de gigantul farmaceutic Sinovac Biotech.

“Cei patru macaci care au primit vaccinul în dozaj mare nu prezentau nicio urmă detectabilă a virusului în plămâni la şapte zile după contaminare”, a anunţat laboratorul chinez, care a publicat aceste rezultate pe 19 aprilie pe site-ul bioRxiv.

Ceilalţi patru macaci, cărora vaccinul le-a fost administrat în doze mai mici, au prezentat o creştere a sarcinii virale în organism, dar au reuşit cu toate acestea să facă faţă bolii. Sinovac Biotech, companie cotată pe bursa Nasdaq, a demarat studii clinice cu acelaşi vaccin şi pe pacienţi umani în data de 16 aprilie. Contactat de AFP, laboratorul a refuzat să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.

“Sunt primele date pre-clinice serioase pe care le văd despre un vaccin experimental”, a comentat pe Twitter virusologul Florian Krammer de la Facultatea de medicină Icahn din New York, potrivit Agerpres. “Chestiunea care se pune este aceea de a şti dacă această protecţie durează mult timp”, a declarat specialista în imunologie Lucy Walker de la University College din Londra.

Pe lângă proiectul demarat de Sinovac, autorităţile de la Beijing au aprobat alte două vaccinuri experimentale lansate pe de-o parte de Şcoala militară de ştiinţe medicale şi grupul de biotehnologie CanSino, cotat la Bursa din Hong Kong, şi pe de altă parte de Institutul de produse biologice şi Institutul de virusologie din Wuhan – oraşul în care noul coronavirus a apărut la sfârşitul anului trecut.

Laboratorul american Moderna a anunţat la jumătatea lunii martie că va desfăşura la rândul său studii clinice pentru un vaccin experimental în Statele Unite. Grupurile farmaceutice şi laboratoarele de cercetare din lumea întreagă s-au lansat într-o cursă contracronometru pentru a dezvolta tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19, care a ucis peste 190.000 de oameni dintr-un total de aproape 2,7 milioane de persoane contaminate, folosind o varietate de noi tehnologii.