Veste neagră pentru premierul demis, Viorica Dăncilă. Foștii aliați de la guvernare își refac grupul în Camera Deputaților. Anunțul a fost făcut de către deputatul Ion Cupă, care spune că s-a reafiliat la acest grup, pe care îl părăsise la începutul lunii septembrie. Dăncilă spera ca ALDE să se rupă și cât mai mulți parlamentari din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu să migreze către PSD.

„Am decis refacerea grupului ALDE la Camera Deputaţilor. În urma discuţiilor cu toţi colegii mei, deputaţi ALDE, alături de care am construit în ultimii ani proiectul politic democrat – liberal am decis astăzi, 21 octombrie 2019, refacerea grupului parlamentar ALDE la Camera Deputaţilor, prin reafilierea mea la grup. Am făcut acest gest de reconciliere, absolut necesar, pentru a da posibilitatea miilor de membri ALDE să poată fi desemnaţi în secţiile de votare la alegerile care urmează. Este exprimarea, într-un moment limită pentru partid, a respectului meu pentru eforturile făcute de aceşti oameni de-a lungul anilor pentru a ţine în viaţă ALDE, un proiect care dacă nu ar fi fost lovit din toate părţile, ar fi fost astăzi poate principala forţă liberală din România”, afirmă Cupă, într-un comunicat.
Potrivit deputatului ales din partea ALDE Dolj, “dincolo de lideri şi de orgoliile lor importanţi cu adevărat sunt oamenii care construiesc acolo la firul ierbii, cu sacrificii şi cu bună credinţă”. „Sper ca acest gest al meu să marcheze un restart general în abordarea destinului politic al ALDE „, conchide Ioan Cupă.

Deputatul Toma Petcu a anunţat în plen, că a depus documentaţia necesară pentru reînfiinţarea grupului parlamentar al ALDE. „Vă anunţăm reînfiinţarea grupului ALDE. (…) Vă informăm că am depus toată documentaţia conform regulamentului către conducerea Camerei Deputaţilor şi către Secretariatul general”, a precizat Petcu.

El a adăugat că grupul are următoarea componenţă: Anton Anton, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Andrei Gerea, Dumitru Lovin, Ion Cupă, Toma Petcu, Marius Surgent, Varujan Vosganian, Adrian Mocanu, Daniel Olteanu, Doru Mihai Oprişcan, Eusebiu-Manea Pistru-Popa şi Ion Tabugan.

Toma Petcu a informat că el va fi liderul grupului, iar vicelideri – Steluţa Cătăniciu, Adrian Mocanu, Daniel Olteanu şi Ion Tabugan şi secretar – Marius Surgent.