O nouă veste proastă pentru români, în contextul scandalului facturilor foarte mari la curent şi gaze din această perioadă!

Se scumpeşte curentul electric chiar de la începutul anului viitor

De la 1 ianuarie 2022, energia electrică se va scumpi din nou, ca urmare a majorării tarifului de transport al electricităţii. Totul a fost făcut public de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei).

Tariful de transport al energiei electrice, perceput de Transelectrica, va creşte cu 15% de la 1 ianuarie 2022, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de ANRE. Tariful, care în prezent este de 20,55 lei/MWh, va urca până la 23,69 lei/MWh.

Nota de fundamentare a proiectului de ordin al ANRE menţionează următoarele: „Urmare a analizei datelor transmise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica‘ SA, ANRE a efectuat, conform prevederilor Metodologiilor I şi II, calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport al energiei electrice pentru anul 2022, corecţiile aferente anului 2020, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de transport al energiei electrice) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorul de transport şi sistem le vor înregistra în anul 2022.”

Tarifele planificate pentru 2022 ar putea totuşi să mai sufere unele modificări

Noile tarife vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului 2022.

Mai mult, o contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului viitor o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.

Totuşi, ANRE spune că tarifele avute în vedere pentru anul viitor nu sunt bătute în cuie. Pot exista modificări în urma verificărilor şi analizelor ce vor fi efectuate în perioada următoare.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor pentru anul 2022 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor şi analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor aferente serviciului de sistem”, se mai arată în comunicatul ANRE.