Ministrul Energiei a anunțat, prin intermediul unui mesaj pe pagina sa de Facebook, că statele membre ale blocului comunitar au ajuns la un consens cu privire la propunerea de prelungire a Regulamentului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze.

România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE

Ministrul Virgil Popescu a mai spus pe rețelele de socializare că Români a realizat economii voluntare de 21,2% în această perioadă, un nivel mult mai ridicat decât media Uniunii Europene.

Oficialul român a mai precizat că măsurile actuale de reducere a consumului de gaze ar fi urmat să expire la data de 31 martie 2023.

„Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilităţii Regulamentului Consiliului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022.

Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligaţiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la preţuri rezonabile.

În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%”, este mesajul pe care ministrul Virgil Popescu l-a postat pe rețelele de socializare, după ce a participat la ședința Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie, care a avut loc la Bruxelles.

Reducerea voluntară a fost prelungită pentru încă un an

Potrivit Reuters, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să prelungească reducerea voluntară cu 15% a cererii de gaze până în martie 2024, pentru a se pregăti pentru o nouă iarnă cu livrări scăzute de energie din partea Rusiei. UE consideră că realizarea efortului de reducere a consumului de gaze cu 15% față de nivelurile normale va spori securitatea energetică și va reduce volatilitatea prețurilor.

UE introdusese măsuri voluntare de reducere a consumului de gaze cu 15% în august 2022, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia către Europa. La nivelul UE, cererea de gaze scăzuse cu 19%, echivalentul a 41,5 miliarde de metri cubi, între august 2022 și ianuarie 2023, comparativ cu nivelul mediu observat în ultimii cinci ani, mai spune presa internațională.