Conform procedurii de restituire a fostelor taxe auto, proprietarii de mașini care au plătit aceste sume în perioadele în care s-au aplicat mai au la dispoziție doar ziua de azi pentru a cere returnarea sumelor. Concret, termenul de 31 august 2018 este prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017, conform avocatnet.ro. „Dreptul contribuabililor (…) de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (OUG nr. 52/2017 – n. red.), indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar (…) cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018”, scrie în actul normativ emis de Executiv.

Cu alte cuvinte, proprietarii de mașini care au achitat una dintre fostele taxe auto mai pot depune cererea de restituire doar până azi, altfel nu-și vor mai putea recupera banii pe cale administrativă. Este vorba, mai exact, de cei care au achitat în trecut taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule. Recent, cererea de restituire a fostelor taxe auto, ce poate fi descărcată de aici, a fost simplificată, iar românii nu mai trebuie să depună acte justificative împreună cu aceasta. Potrivit ordonanței de urgență, restituirea fostelor taxe auto se face, în baza deciziilor emise de Fisc, după cum urmează:

pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: în cursul anului 2018;
pentru timbrul de mediu pentru autovehicule: în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Notă: Găsești aici un mic ghid al restituirii fostelor taxe auto.