România înregistrează, în zilele acestea, o scădere semnificativă a numărului de cazuri zilnice, de decese provocate de COVID-19, precum şi de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă.

Valul patru, aproape de final. Ce pericole aduce cu sine noua tulpină Omicron?

Ţara noastră ar putea chiar declara în curând că valul patru s-a încheiat, este de părere Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului “Victor Babeș” din Capitală. Totuşi, trebuie şi puţină prudenţă din partea oamenilor, ca să ajungem în mod sigur în acel punct.

Pe de altă parte, medicul atrage atenţia că noua tulpină Omicron ar putea schimba total regulile jocului, dacă se va extinde în România, având în vedere “că este mai plimbăreață și mai rapidă în mișcări”. În cazul în care se va depista un focar de Omicron în România, numărul de infectări va creşte puternic pe final de an sau în luna ianuarie.

“În ritmul ăsta, menținând un pic de prudență, s-ar putea chiar să declarăm că valul patru a trecut.

Cu măsurile de relaxare anunțate, în contextul actual, nu s-ar putea produce un efect negativ, care să contribuie la o creștere a numărului de infectări. Totuși, apariția tulpinei Omicron ar putea să crească numărul de infectări, având în vedere că se cunoaște despre ea în mod clar că este mai plimbăreață și mai rapidă în mișcări.

Dacă Omicron pătrunde în țară și vom avea un focar, atunci vom avea surprize și vor fi un număr mare de infectări pe finalul acestui an sau în ianuarie, anul viitor. Atenție! Din ceea ce se raportează în alte țări, simptomatologia este destul de liniștită și nu pune mari probleme”, a declarat Emilian Imbri pentru Fanatik.ro.

Emilian Imbri: România nu a reuşit să închidă complet capitolul Delta. Nu e bine să ne bucurăm prea mult

Pericolul nu a trecut cu totul, iar varianta Delta nu a dispărut deocamdată şi chiar s-ar putea întoarce, pe fondul unei relaxări excesive, mai afirmă medicul. “Nu cred că este bine nici să ne bucurăm foarte mult”, spune el despre atitudinea cea mai potrivită cu ocazia acestor Sărbători, ce au loc pentru a doua oară sub spectrul pandemiei de coronavirus.

“Dacă revine Delta – și lucrul acesta ar putea să se întâmple, pentru că noi nu am reușit să închidem încă acest capitol  – ar putea să crească numărul de infectări, pe un fond de relaxare excesivă.

Nu cred că este bine nici să ne bucurăm foarte mult, dar este clar că putem fi mai liniștiți și putem petrece sărbătorile, împreună cu cei dragi, în grupuri de persoane rezonabile, cu păstrarea măsurilor pe care le știm”, a mai declarat Emilian Imbri.

Valul 5 în România este o certitudine?

Fostul manager de la “Victor Babeş” crede că niciun specialist în domeniu nu poate fi 100% sigur, în acest moment, că România se va confrunta cu un al cincilea val al pandemiei.

“Nu cred că există în momentul de față vreun specialist în domeniu care să poată susține ferm că vine valul cinci. Sigur, există posibilitatea ca infecția să se propage cu viteză, cu riscul de a se aglomera, din nou, spitalele.

Dar acestea sunt lucruri pe care nu le poți prevedea, poți însă să le previi. Sunt nuanțe diferite, firesc.

Am putea să prevenim aceasta creștere a infectării, făcând în continuare o observație atentă a fenomenului, testând în continuare – sigur, nu haotic și nu la modul ”hai să testăm pe toată lumea”, dar așa putem sesiza din timp care sunt variantele care circulă”, a adăugat medicul.