Informaţie de ultimă oră din justiţie pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu!

Verdict din nou amânat! Când află Elena Udrea verdictul final în dosarul finanţării campaniei prezidenţiale din 2009?

Astăzi, 8 iunie, era aşteptat de la Înalta Curte de Casație și Justiție verdictul final în procesul finanţării campaniei din 2009 a fostului preşedinte al României Traian Băsescu.

Procesul a durat deja 6 ani, iar Elena Udrea, fostă consilieră la Palatul Cotroceni, a fost condamnată în primă instanţă la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte, la 5 ani după gratii.

Magistraţii de la ÎCCJ nu au dat însă nici astăzi verdictul, care a fost amânat pentru data de 11 iulie.

Instanţa de apel a rămas în pronunţare încă de la jumătatea lunii februarie 2023, iar verdictul final a fost amânat de cinci ori de atunci.

La ultimul termen care a avut loc la Înalta Curte, avocaţii Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu au invocat prescrierea faptelor. Replica procurorilor DNA a venit pe loc: aceştia au cerut condamnarea celor două şi pedepse sporite.

Tot la ultimul termen, Elena Udrea a invocat sesizarea Curţii Constituţionale, care să decidă dacă articolele de lege privind confiscarea specială sunt constituţionale. Faptele din dosar s-au prescris, iar „confiscarea echivalează cu aplicarea unei pedepse”, a afirmat atunci Udrea.

În 2018, DNA a pus un sechestru un imobil de peste 550.000 de euro al Elenei Udrea, iar în decizia de condamnare pe fond a Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus şi confiscarea a aproximativ 2 milioane de lei de la fostul ministru al Turismului.

Fugile din ţară ale Elenei Udrea au îngreunat procesul

DNA a subliniat că magistraţilor nu li se poate imputa durata atât de mare a anchetei şi procesului.

„Ancheta din acest dosar complex a durat maxim 2 ani. În 2018, Elena Udrea a fugit în Costa Rica, iar instanţa a fost nevoită să facă comisii rogatorii, pentru a asigura respectarea procedurilor.

În 2022, a doua fugă a Elenei Udrea a ţinut din nou procesul pe loc”, a afirmat procurorul de şedinţă, potrivit Libertatea.

DNA doreşte pedepse cât mai mari petnru cele două inculpate în acest caz, subliniind gravitatea infracţiunilor, valoarea foarte mare a sumelor de bani din acest dosar, dar şi „schema infracţională complexă pusă la cale de Elena Udrea, care a fost creierul acestei operaţiuni, de obţinere de fonduri pentru campania lui Traian Băsescu”.

Ceilalţi inculpaţi din acest dosar privind finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu, funcţionari publici, au urmărit şi ei „consolidarea propriilor poziţii în aparatul de stat, în eventualitatea în care Traian Băsescu ar fi câştigat alegerile, lucru care s-a şi întâmplat”.