Revista germană Der Spiegel a relatat că Olaf Scholz a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams. Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze. Ministerul Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Kievul pledează de luni de zile pentru tancuri occidentale, despre care spune că are nevoie pentru a oferi forțelor sale puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a străpunge liniile de apărare rusești și pentru a recuceri teritoriul ocupat.

Statele Unite par să renunțe la opoziția față de trimiterea tancurilor M1 Abrams în Ucraina și un anunț ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani. Pentagonul nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Germania va decide miercuri

Parlamentul din Germania va dezbate miercuri problema controversată a trimiterii tancurilor Leopard în Ucraina, relatează CNN.

Partidele de opoziţie Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au solicitat dezbaterea, argumentând că vor să „pună capăt blocării tancurilor Leopard de către guvernul federal”. Partidele de opoziţie spun că guvernul german „trebuie să se teamă că pierde încrederea aliaţilor săi”.

Dezbaterea va începe miercuri, la ora 10.05, ora României.

Polonia a cerut în mod oficial Germaniei permisiunea de a transfera tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Până acum, Germania a rezistat solicitărilor Poloniei, SUA şi altor câteva ţări NATO de a transfera tancurile în Ucraina sau de a autoriza alte ţări să trimită o parte din Leopardurile lor la Kiev.

Rusia neagă că ar fi rămas fără rachete

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a ripostat la rapoartele occidentale potrivit cărora Rusia ar fi rămas fără rachete și artilerie, afirmând că Moscova are suficiente arme pentru a continua lupta în Ucraina.

Președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al Moscovei, a declarat că i s-a cerut să încheie un pact de neagresiune cu Ucraina, a relatat agenția de presă de stat BelTa. Din comentariile sale nu a reieșit imediat clar dacă Ucraina însăși sau Occidentul a făcut presupusa propunere.