În zilele considerate festive, hrana alocată deținuților este adaptată meniului tradiţional, arată un comunicat de presă transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor -ANP.

Meniu festiv

Prin urmare, Liviu Dragnea va avea în meniul de Sărbători friptură de porc/vită şi piure de cartofi, ciorbă de porc/vită/pasăre/perişoare, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, gogoşi, prăjituri, produse de patiserie, mere, precizează sursa citată.

În ziua de Crăciun, meniul lui Liviu Dragnea va conține, la  micul dejun , ceai, biscuiţi, margarină şi salam. Apoi, va primi un prânz consistent, alcătuit din  ciorbă de porc sau supă de pui cu tăiţei, sărmăluţe de porc sau vită, cozonac şi măr. Iar la cină vine și  mămăliga cu brânză şi smântână.

Activități specifice Sărbătorilor

”Având în vedere preocuparea constantă a administraţiilor locurilor de deţinere pentru promovarea unui climat carceral cât mai apropiat de cel anterior privării de libertate, la nivelul tuturor unităţilor penitenciare se derulează proiecte de activitate specifice Sărbătorilor de iarnă.

Acestea includ: activităţi artistico-plastice, moral-religioase, de menţinere a legăturii cu familia şi comunitatea, caritabile şi de voluntariat”, arată comunicatul de presă transmis de ANP.

Supliment de calorii

Conform prevederilor OMJ nr. 3147/2018 privind aprobarea Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, cu ocazia zilelor festive, deţinuţii primesc, complementar normei de bază, un supliment care adaugă un aport de maxim 925 de calorii.

”Meniul festiv de Sărbători poate conţine, pe lângă alimente de bază, friptură de porc/vită şi piure de cartofi, ciorbă de porc/vită/pasăre/perişoare, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, gogoşi, prăjituri, produse de patiserie, mere etc.

Pachet de acasă

Precizăm faptul că persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferenţiat, în principal în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medical”, scrie în comunicat.

Pe lângă toate aceste bunătăți, deținuții pot primi și pachete de la rude. Pe lângă norma de hrană, ei mai au dreptul să primească în plus un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga și maximum 6 kg de fructe și legume, dar și 20 de litru de apă minerală sau băuturi răcoritoare.

Există și interdicții

În schimb este interzisă primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului, precum și cumpărarea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, în vederea consumului, cu excepţia cafelei, ceaiului, laptelui şi a supelor instant.

Este interzisă și primirea şi cumpărarea de lămâi şi derivate ale acestora, precizează ANP.