Rata de absorbţie a fondurilor europene se apropie de 80% pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, spune premierul Nicolae Ciucă: „până la finele anului atingem obiectivul de minim 90%”.

Premierul a declarat, miercuri, că mai este nevoie de o clarificare pe închiderea jalonului pe hidrogen, dar problema va fi rezolvată azi sau cel mai târziu mâine.

„În felul acesta ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată și vom continua lucrul la programul de reforme. În felul acesta ne asigurăm că vom avea un parcurs și pentru cererea de plată numărul 3. Este foarte important să asigurăm absorbția fondurilor europene, pentru că în analiza din această dimineață am putut să desprindem care sunt avantajele și tot ce a însemnat absorbția de fonduri europene. Aici mă refer desigur la PNRR. Cel puțin până la acest moment sunt aproximativ 8.500 de contracte semnate în valoare de 11 miliarde de euro. Trebuie să asigurăm întreg procesul ca acestea să fie puse în practică și să devină realitate”, a spus Ciucă.

Ne atingem obiectivul asumat de absorbție

A fost analizat nivelul de absorbție din cadrul financiar 2014 – 2020.

„Până în acest moment putem spune că ne apropiem de 80% absorbție. (…) Dacă va fi nevoie, până la finele săptămânii vom mai avea o ședință de guvern astfel încât să asigurăm cadrul legal necesar pentru ca absorbția să tindă către maxim. Cel puțin, așa cum am analizat în această dimineață, rezultă că până la finele anului ne atingem obiectivul asumat de absorbție, de minim 90% din cadrul 2014-2020 și pregătim foarte serios absorbția pentru fondurile din cadrul multianual 2021 – 2027. Discutăm de 46 de miliarde de euro, bani pe care o dată ce reușim să îi atragem și îi cheltuim în conformitate cu obiectivele asumate, vor aduce schimbări fundamentale în România”, a afirmat prim-ministrul.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, de asemenea, că miercuri va fi aprobată ordonanța de urgență pentru construirea secțiilor de mari arși din București, Timișoara și Tg.Mureș.

„Azi aprobăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm operaționalizarea celor trei spitale de arși. Este vorba despre spitalul de copii Grigore Alexandrescu din București și spitalele din Timișoara și Tg. Mureș”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Centre de mari arși vor costa 400.000 milioane de euro, iar banii vor veni din doua împrumuturi bancare. Pentru finalizarea lucrărilor, vor fi alocați și bani de la bugetul de stat

În total, vor fi 31 de paturi pentru persoanele în stare gravă, 20 de locuri pentru pacienții intermediari și 58 de săli de operație

Cel mai avansat proiect este cel de la Timișoara. Acolo construcția va începe în luna iunie. La București și Tg Mures lucrările ar putea începe în septembrie. Toate cele trei investiții se vor finaliza în 2025.