Aproximativ 50 de bătrâni sunt îngrijiţi într-un centru de seniori din Sectorul 6 al Capitalei. Seniorii locuiesc în complex, iar zilnic medicii şi asistentele au grijă să îşi urmează tratamentul. În funcţie de gradul de dependență, bătrânii plătesc pentru serviciile primite, însă nu mai mult de 2.000 de lei. De cele mai multe ori, familia este cea care suportă cheltuielile, sau primăria, acolo unde există fonduri.

Prin acest proiect, cei care au nevoie de ajutor, ar putea primi îngrijiri la domiciliu sau posibilitatea să locuiască în centre rezidenţiale fără să plătească.

„Beneficiază de toate serviciile – găzduire, îngrijire, hrană, haine, medicamente, îngrijiri medicale, recupere medicală.”, a spus Mihaela Drăgoi, şef comunicare DGASPC Sector 6, potrivit știrileprotv.ro

În lipsa unei strategii şi bani destinaţi atât pentru îngrijirea în centre rezidenţiale sau în propriile case, doar 1,3%, adică 52.000 de persoane dintr-un număr de 3,8 milioane bătrâni de peste 65 de ani beneficiază de astfel de servicii. Ministerul Muncii are în plan să schimbe legea asistenţei sociale şi să finanţeze din bugetul central reţelele private care oferă suport bătrânilor.

Anunțul făcut de Raluca Turcan

„Dacă eşti o persoană vârstnică, cu anumite afecţiuni medicale, într-o localitate izolată, atunci prin această lege, primăriile au obligaţia legală să evidenţieze toate persoanele vârstnice, să le contacteze. Sunt centralizaţi la primărie prin serviciile sociale, care se deschid spre competiţia pentru a accesa cel mai bun serviciu, hrană la domiciliu. Noi vom pune nişte standard de cost, serviciul medical la domiciliu, poate să fie statul sau privatul.”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Noi, în Bucureşti, probabil sub 500 de persoane primesc zilnic îngrijire la domiciliu, în loc de 30.0000 care este nevoia.”, declarat un fondator al unui centru medical privat.

0În ultimii ani, reţelele private de îngrijire s-au dezvoltat destul de mult în ţara noastră. În sectorul 1 al Capitalei s-a deschis un complex integrat, care pe lângă serviciile medicale, care includ inclusiv operaţii pentru pacienţii oncologici, şi zone de relaxare, restaurant sau apartamente de locuit.

Pentru un astfel de apartament, costurile încep de la 2.500 de euro pe lună.

Sursă foto: Dreamstime