Agenţia Brtanică a Securităţii Sanitare (UKHSA), rămâne însă foarte prudentă din cauza numărului bolnavilor infectaţi cu varianta omicron spitalizaţi. Se pare că persoanele contaminate cu omicron prezintă un risc de spitalizare mai mic cu 50-70%.

Această analiză, publicată joi şi care confirmă două studii britanice publicate miercuri, este însă ”extrem de incertă, din cauza numărului mic de bolnavi infectaţi cu varianta Omicron și spitalizaţi în prezent. Acest lucru duce la imposibilitatea măsurării efective a tuturor infecţiilor precedente şi unei răspândiri limitate a Omicron în grupurile mai în vârstă”, subliniază într-un comunicat agenţia.

Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a varantei Omicron a noului coronavirus, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, potrivit agenţiei.

Tot mai multe cazuri de Omicron în UK

”În pofida faptului că o mică proporţie riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar ”presiunea asupra NHS”, sistemul publc britanic de sănătate, ”va crește”, avertizează UKHSA.

”Numărul cazurilor este în prezent foarte mare în Regatul Unit. Chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea UKHSA, Jenny Harries.

Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asgurată de vaccinui, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea ”booster”-ului.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, salută aceste date ”promiţătoare”, însă subliniază că este ”prea devreme” să se stabilească următoarele etape şi îi îndeamnă pe britanici la prudenţă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Crăciun sub semnul restricțiilor din cauza Omicron

Utilizarea obligatorie a măștilor, închiderea târgurilor în aer liber și a cluburilor de noapte, restricționarea numărului de persoane care vor participa la adunările de familie, reducerea orelor de funcționare a restaurantelor și multe alte măsuri sunt anunțate una după alta în Europa, sub amenințarea variantei Omicron, care în următoarele două săptămâni este de așteptat să devină dominantă în fața Delta.

Deși nu pare să aibă simptome foarte severe, oamenii de știință rămân precauți și solicită vigilență, deoarece încă nu există suficiente cercetări care să-i demonstreze gravitatea. Cel mai îngrijorător lucru este că se transmite mult mai rapid în comparație cu celelalte variante de Sars-Cov-2, cazurile dublându-se la fiecare 1,5 până la trei zile, relatează agenția grecească EFIMERIDA TON SYNTAKTON.

Trebuie menționat că majoritatea țărilor au impus deja restricții de călătorie, iar călătorii din alte țări sunt obligați să intre pe teritoriul lor cu un certificat de vaccinare combinat cu un test negativ de diagnosticare a coronavirusului.