Istoric vorbind, ciclurile de relaxare ale Rezervei Federale SUA au coincis cu un dolar SUA puternic, pe măsură ce reducerea gradului de îndatorare la nivel global determină piețele financiare globale să se înghesuie pentru finanțare în USD. De data aceasta, e posibil să fi avut parte deja potențialul maxim al creșterii USD la începutul schimbării Fed către o atitudine mai neutră, iar USD pare pregătit să scadă dacă Fed continuă cu o puternică relaxare și restul lumii își dă seama de potențialul opțiunilor politicii fiscale. 

Cea mai notabilă evoluție în cazul valutelor în primele luni ale lui 2019 a fost rezistența dolarului american în ciuda răsturnării cu efect de bici a estimărilor Fed de la agresive, la final de decembrie, la neutre și apoi și mai neutre cu fiecare apariție ulterioară a Fed în 2019. Aceasta arată cât de mult a supraestimat Fed în ultima fază a ciclului de înăsprire din 2018. Lansând perspectiva pentru cel de-al treilea trimestru și dincolo de el, la ședința din 19 iunie a Comisiei Federale pentru Piața Deschisă, piața a simțit că a primit din partea Fed semnalul că trebuie să continue evaluarea unei relaxări suplimentare intensificate. 

Pentru a doua jumătate a lui 2019, vom viza o tranziție la un dolar SUA mai slab deoarece Fed este gata să livreze o puternică relaxare. Și dacă nu o face, va fi disciplinată atât de repede de către piață că va fi forțată să facă acest lucru”, spune John Hardy, director de strategie FX Saxo Bank.

Foarte reconfortant pentru tranzacțiile valutare, a doua jumătate a acestui an aduce posibilitatea unei lumi cu mai multe viteze în care unii decidenți politici văd mai greu lumina, în timp ce alții înaintează agresiv. Divergența politică este deseori un factor puternic de schimbare în piață, deci e posibil să avem parte și de sfârșitul volatilității incredibil de scăzute în FX care a marcat ultimele două trimestre.

O scurtă analiză asupra celor mai importante valute relevă următoarele:

USD – Fed pare pregătită pentru o puternică relaxare; însă aceasta trebuie să rămână suficient de puternică pentru a depăși riscurile de lichiditate USD offshore ce se pot dezvolta în timpul evenimentelor de reducere a nivelului de levier al riscurilor. O lume în deglobalizare, folosirea tot mai intensă a USD ca armă de către SUA și puterea monedei asupra sistemului financiar global, alături de tendința președintelui Trump de a se îndepărta de instituțiile internaționale multilaterale, toate acestea vor face ca lumea să se înghesuie să reducă expunerea la dolarul american.

EUR – Uniunea Europeană are cea mai mare nevoie de o trecere la cadrul TMM dacă întregul proiect greoi UE dorește să evite presiunea existențială, mai ales schema valutară alternativă mini-BOT a primului ministru al Italiei, Matteo Salvini. UE este în poziția de a avea cel mai mult de câștigat, atât economic, cât și în termeni de schimb valutar, de pe urma unei reacții fiscale mai generoase, și chiar dacă următorul președinte al Băncii Centrale Europene este germanul Jens Weidmann, acesta a declarat că tranzacțiile monetare definitive (practic, TMM) reprezintă o opțiune politică validă (și declarată legală de către tribunalele cheie ale UE). 

JPY – presiunile s-au intensificat pe măsură ce randamentele SUA s-au prăbușit. E posibil ca guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, și primul ministru, Shinzo Abe, să scoată următoarea artilerie grea politică dacă USDJPY amenință să scadă sub 100,00.

CHF – o trecere către o abordare fiscală în Europa ar putea încetini ascensiunea francului elvețian, dar cu siguranță ne putem aștepta și că Banca Națională a Elveției să reacționeze puternic dacă francul ponderat comercial ar crește din acest punct încolo. 

GBP – avem o estimare constructivă pentru lira sterlină pe termen mediu. Este ieftină, țara s-a îndepărtat de postura sa austeră și, în final, ne așteptăm ca bunul simț să câștige și ca primul ministru Boris Johnson și UE să convină asupra unui „Brexit gestionat”, poate având încă un an sau mai mult pentru a veni cu un acord comercial după 31 octombrie, data ieșirii din UE. 

Valutele mai mici din piețele dezvoltate – sunt câteva riscuri de evoluție negativă aici deoarece toate valutele mici G10 se confruntă cu bule imobiliare, dar punctul de start este deja scăzut, în general. SEK pare a fi una dintre cele mai ieftine, în timp ce AUD ar putea suferi o scădere și mai mare înainte de a ajunge la fundul sacului căci bula imobiliară australiană riscă să afecteze major sistemul bancar și consumul, deși principiile sale fundamentale de cont curent, mult mai puternice, deja atenuează riscurile de evoluție negativă. 

Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul „Banking-as-a-Service” clienților instituționali. Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.