Numărul noii structuri ar trebui să ajungă la 1 milion de persoane în 2013, iar către 2019 la două milioane de luptători.

Date privind pregătirea unităţilor de sabotaj şi de recunoaştere în vederea unui potenţial război de gherilă au fost aduse la cunoştinţa jurnaliştilor de către Maria Corina Machado, reprezentantă a opoziţiei din Venezuela.

Autorităţile de la Caracas, potrivit acesteia, au elaborat aşa-numitul "Plan Sucre" care prevede crearea bazelor juridică, financiară şi de altă natură pentru viitoarele unităţi de gherilă.

În cadrul unei conferinţe de presă, dna Machado a spus că se afla în posesia unui document care certifică toate cele afirmate de ea.

Obiectivul strategic prevăzut de acest plan ar fi construirea unei noi doctrine militare bolivariene, care să pregătească Venezuela pentru un război de gherilă de lungă durată împotriva ‘imperiului’, adică a SUA, a spus politiciana venezueleană de opoziţie, adăugând că noul plan a apărut cu asistenţa şi consilierea activă a aliatului preşedintelui Hugo Chavez – Cuba. Fondurile pentru noua structură vor fi alocate din tăierea cheltuielilor destinate armatei Venezuelei.

În 2005, după cum relatează France24, în Venezuela şi-a făcut apariţia miliţia armată bolivariană pe lângă forţele armate. Această structură se subordonează direct preşedintelui Hugo Chavez. "Planul Sucre" prevede o consolidare semnificativă a unităţilor de poliţie, adaugă canalul media menţionat.

Chavez este cunoscut ca un critic consecvent al politicii externe a SUA. În octombrie anul acesta, în Venezuela urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale. Principalii candidaţi ai scrutinului sunt Chavez (58 de ani), care candidează pentru a treia la preşedinţie, şi candidatul unic al opoziţiei Henrique Capriles. Maria Machado intenţiona la început să se înscrie în cursă, dar a renunţat şi a decis să-l sprijine pe Capriles.
Sursa: Agerpres