Atena încearcă să obţină un acord până la sfârşitul lunii iunie, termenul limită, pentru a primi şi ultima tranşă dintr-un ajutor financiar total de 240 de miliarde de euro şi pentru a evita astfel riscul ieşirii din zona euro.

Întrebat dacă este posibil ca Grecia să iasă din zona euro, Varoufakis a declarat la BBC că nu crede că există vreun oficial european care să-şi dorească acest lucru.

"Nu cred că vreun birocrat sau politician european sensibil va merge până la capăt", a afirmat ministrul elen de finanţe.

Întrebat dacă Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional joacă la cacealma, Varoufakis a răspuns: "Sper că da".

Reprezentanţi ai premierului grec Alexis Tsipras urmau să se întâlnească sâmbătă dimineaţa, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai creditorilor Greciei, iar guvernul elen s-a declarat vineri dispus să ofere 'contrapropuneri' în vederea unui acord asupra finanţării ţării.

Guvernul grec estimează că cele două părţi 'sunt mai aproape ca niciodată de un acord', în timp ce zona euro a început să discute despre posibilitatea unui faliment al Greciei – subiect până acum tabu – în cazul în care discuţiile dintre Atena şi creditori nu ajung la un numitor comun în ceea ce priveşte lista de reforme şi de măsuri bugetare aşteptate din partea Greciei.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: