Varianta Delta se răspândește în Fiji. Autoritățile din arhipelag refuză să impună lockdown

Totuși, guvernul continuă să respingă apelurile la instituirea unui lockdown la nivel naţional, susţinând că acesta oricum nu va fi respectat şi nu va fi eficient, conform afp.com

Ministrul Sănătăţii al Fiji, James Fong, a anunţat că ţara a înregistrat 308 de cazuri noi, la o populaţie totală de 930.000 de locuitori, ceea ce majorează la aproape 2.800 numărul total de persoane contaminate de la începutul lui aprilie.

Populaţia este prea puţin înclinată să se conformeze restricţiilor impuse

James Fong a apreciat că populaţia este prea puţin înclinată să se conformeze restricţiilor impuse şi că autorităţile nu au mijloace pentru a face ca acestea să fie respectate, mai ales în cartierele sărace dens populate.

„Problema reală este că fijienii care fac parte din pătura populaţiei cea mai vulnerabilă la virus – mai ales cei din cartierele sărace – sunt de asemenea cei mai vulnerabili la catastrofa socio-economică la care ar duce un lockdown ce ar dura 28 de zile”, a afirmat ministrul. „Chiar şi în cadrul unui lockdown strict, credem că virusul ar continua să circule în numeroase comunităţi”, a completat ministrul Sănătății al Fiji.

După un an în timpul căruia nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus, din aprilie în Fiji au apărut primele persoane testate pozitiv la varianta foarte contagioasă a COVID-19, Delta.

Numărul de cazuri continuă să crească, dublându-se la fiecare nouă zile. Aceasta determină autorităţile Fiji să afirme că există o transmitere generalizată (a virusului) în sânul populaţiei, ce va fi urmată de o creştere a numărului de bolnavi grav şi de decese.

Două cele mai mari spitale din Fiji au fost deja transformate în spitale dedicate COVID-19, în timp ce au fost înfiinţate spitale de campanie pentru a trata pacienţi neinfectaţi. Strategia guvernului este de a recurge la lockdown-uri localizate, pentru a limita virusul, vaccinând în acelaşi timp populaţia.

Doar în jur de 1% din populaţia Fiji a fost vaccinată complet, Crucea Roşie punând lentoarea cu care se desfăşoară campania de vaccinare pe seama dezinformării de pe internet cu privire la vaccinuri.

Vineri, într-un discurs retransmis pe internet, preşedintele Joiji Konrote le-a cerut compatrioţilor săi se se vaccineze. „Aceasta este una dintre principalele noastre speranţe pentru a opri răspândirea virusului”, a spus el.

Sursa foto: Dreamstime