Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a explicat faptul că tulpina Delta este mult mai agresivă decât tulpinile anterioare și, mai ales, are un grad ridicat de contagiozitate, un caz de infecție riscând să genereze alte 6-7 cazuri secundare.

”Sunt câteva elemente care țin de contagiozitate și gradul de răspândire. Se leagă foarte ușor de receptori, se reproduce mult mai rapid. Un caz pozitiv cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală. Spre exemplu, o persoană infectată cu varianta Alfa (varianta britanică) puteau să genereze până la 3-4 cazuri secundare.

Uitându-ne la datele științifice vom putea observa faptul că trecerea prin boală nu ne ferește de o reinfectare cu varianta Delta. În schimb, protecția oferită de vaccinare este mult mai mare. În ultima săptămână s-a constatat o dublare a numărului de cazuri de infectare cu tulpina Delta, la nivel european.”, a spus Valeriu Gheorghiță, joi, într-o conferință de presă.

Avertismentul OMS cu privire la varianta Delta

Pe măsură ce varianta Delta se răspândește în toată lumea, dr. Mariangela Simao, oficial al OMS, spune că „oamenii nu se pot simți în siguranță doar pentru că s-au vaccinat cu ambele două doze. De aceeea, încă trebuie să se protejeze”.

Simao, director general adjunct al OMS, a adăugat că doar vaccinul „nu va opri transmiterea virusului în comunități”.

„Oamenii trebuie să continue să folosească măștile în mod constant, să stea în spații ventilate și să-și igienizeze mâinile”, a spus Simao. Potrivit acesteia, „distanțarea fizică și evitarea aglomerațiilor continuă să fie extrem de importante, chiar dacă sunteți vaccinat, atunci când aveți o transmisie comunitară în curs”.

Jumătate dintre adulții infectați în timpul unui focar al variantei Delta au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer-BioNTech, a scris recent Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor OMS, varianta Delta, pe care președintele Joe Biden a numit-o „motiv de serioasă îngrijorare”, a fost depistată în 92 de țări începând de vineri.

Dr. Mike Ryan, director executiv al programului de urgență pentru sănătate al OMS, susține că varianta ar putea fi „mai letală, deoarece este mai eficientă în modul în care se transmite printre oameni”.

Potrivit OMS, vaccinurile anti Covid par să ofere o protecție puternică împotriva variantei Delta, dar a avertizat lipsa accesului la vaccinuri în țările sărace le face extrem de vulnerabile.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin