Subvarianta a fost găsită în cel puțin 74 de țări și în 47 de state din America. Acest lucru îi determină pe unii experți în sănătate să spună că pericolul nu a trecut încă. Dr. Jeffrey Goldhagen de la UF Health Jacksonville avertizează că, în SUA, o creștere a cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2 este inevitabilă, potrivit News4jax.

„Orice sugestie că am scăpat de SARS și boala COVID-19 este pur și simplu greșită”, crede dr. Goldhagen. Studiile arată că noua subvariantă poate provoca forme grave ale bolii grave, așa cum a făcut-o varianta Delta.

Imunitatea dată de vaccinuri mai este suficientă?

Studiile recente au demonstrat că vaccinarea cu doza booster consolidează protecția, făcând îmbolnăvirea, după infecție, cu aproximativ 74% mai puțin probabilă, spun medicii. „Vaccinarea cu doza a treia protejează împotriva acestei noi subvariante a Omicron”, a spus dr. Goldhagen.

„Stealth Omicron” este rezistentă la tratamentul cu anticorpi monoclonali

Studiile arată, de asemenea, că „Stealth Omicron” este rezistentă la Sotrovimab, tratamentul cu anticorpi monoclonali utilizat împotriva variantei Omicron.

Noi experimente de laborator din Japonia arată că subvarianta BA.2 poate avea caracteristici care o fac la fel de capabilă să provoace forme severe ale bolii, ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta. Dar, ca și Omicron, noua subvariantă pare să se sustragă imunității conferite de vaccinuri.

”Nu există nicio dovadă că descendența BA.2 este mai severă decât descendența BA.1. CDC continuă să monitorizeze variantele care circulă atât pe plan intern, cât și pe plan internațional”, a mai precizat dr. Goldhagen.

BA.2 are mai multe mutații

BA.2 are mai multe mutații în comparație cu virusul inițial care a apărut în Wuhan. Are, de asemenea, zeci de modificări ale genelor, care sunt diferite de tulpina originală Omicron, făcând-o diferită și de variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta, care și ele diferă toate între ele.

Cazuri de infectare cu BA.2 au fost înregistrate în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi Norvegia, însă în procente mult mai reduse decât, de exemplu, în Danemarca, unde această subvariantă a ajuns să reprezinte 82% din totalul infectărilor.

Un studiu danez susține că subvarianta BA.2 este mai eficientă decât BA.1 în ceea ce priveşte infectarea persoanelor vaccinate cu schemă completă şi a celor vaccinate cu doze „booster”.