Amatorii de tehnologie, dar şi cunoscătorii în materie de sunet şi imagine, s-au delectat săptămåna trecuta la HIFIarena. Sisteme audio de mii de euro şi produse premiate la nivel internaţional au atras şi curioşi, dar şi experţi.

Muzică de calitate, cele mai performante sisteme audio, imagini năucitoare şi cele mai noi plasme. Este, pe scurt, atmosfera de la HIFIarena, care a adunat şi anul acesta 160 de mărci de renume. Noutăţile, sunt, fără îndoială, pe placul cunoscătorilor, dar cåt de avizat este publicul din Romånia şi cåt de bine primeşte noile tehnologii?

„Clienţii s-au educat foarte mult, mai ales publicul de la HIFIarena“, observă Alexandru Mina, Advertising & Communication Coordinator la Panasonic Romånia. „Este un public specializat, cunoscător. Ştie ce vrea, ştie ce caută“. Dar, mai spune el, şi publicul larg a învăţat foarte mult în ultimul timp: înainte de a merge în magazin, cumpărătorii se documentează pe internet, citesc reviste de specialitate, iar ca rezultat, acum fac mult mai bine diferenţa între plasmă şi LCD. Iar acest lucru se vede în creşterea foarte mare înregistrată de vånzările de plasme, cărora pånă acum li se reproşau tot felul de „probleme inventate“. Creştere şi în volum, dar şi în dimensiuni. „Dacă anul trecut vindeau foarte bine diagonalele de 37 de inci, anul acesta se vånd foarte bine cele de 42 de inci“, spune Mina.

134-22074-4445_lcdmedialineind780.jpgAcelaşi lucru începe să se observe şi în cazul sistemelor audio, nu doar al plasmelor. „În Vest au crescut foarte mult vånzările de produse stereo. La noi, deşi sistemele 5.1 sunt preferate, se poate observa o creştere a sistemelor stereo“, spune Laurenţiu Ilie, Sales Manager la Datasoft, importatorul mărcilor Bose şi Yamaha. Proiectorul de sunet este cel mai popular produs Yamaha, pentru că este şi cel mai interesant, eliminånd firele trase prin casă. Practic, este o singură unitate care se amplasează sub plasmă şi care orientează sunetul, folosindu-se de obiectele din cameră pentru a reda sunetul exact ca un sistem 5.1. Putem afirma cu încredere că există la ora actuală în Romånia audiofili care întrec cunoştinţele pasionaţilor de domeniul audio din afara ţării“, spune Maria Gheorghe, director de vånzări la Audioconcept, importator exclusiv al unor mărci precum Naim Audio, Audio Research, Sonus Faber sau Spendor. Opinia este susţinută şi de Adrian Arghiropol, CEO la Audiotechnic Impex, care are şi o explicaţie mai puţin previzibilă: „În perioada comunistă, mulţi romåni şi-au găsit refugiul în muzică“. La HIFIarena 2007, directorul de vånzări al Diviziei Audio de la Boesendorfer a fost surprins de cunoştinţele avansate de muzică clasică ale vizitatorilor noştri“.

Noutăţile nu au fost puţine. Bang & Olufsen a lansat Beo Sound 5, un produs ce marchează intrarea companiei daneze într-o nouă eră, combinånd un design deosebit cu ultima tehnologie digitală, dar şi noul ecran cu plasmă care nu „îmbătråneşte“ niciodată datorită tehnologiei ACM (Automatic Color Management), care la fiecare 100 de ore reajustează parametrii televizorului pentru a nu exista pierderi în calitatea imaginii. Sony a adus pe piaţă două noi playere Blu-ray, care oferă consumatorilor neobişnuita posibilitate de a conecta playerul la internet şi de a scrie pe blog în timp ce vizionează un film.

134-22073-4445_beo507sjhi02_46.jpgŞi cum piaţa de televizoare se concentrează pe full HD, Panasonic a lansat două modele noi de plasme full HD şi două camere video full HD cu senzor 3MOS, de mare ajutor în cazul filmărilor la lumină scăzută. „O altă noutate este camera foto Lumix DMC – G1, care deschide practic un nou segment de piaţă“, explică Mina. „10% din utilizatori folosesc camere profesionale, DSLR, restul de 90%, compacte. G1 se poziţionează exact între cele două categorii, avånd calitatea imaginii unui DSLR, dar nu mai sperie utilizatorul obişnuit prin complexitate şi prin multitudinea de butoane“, adaugă el.

Iar tendinţele de dezvoltare a noilor produse sună şi mai mult ca un episod din Star Trek. Alexandru Mina spune că plasmele se îndreaptă spre ecrane 3D şi foarte subţiri. „Anul viitor vom lansa plasme cu o grosime de un inci“, spune el.

„The sky is the limit“

Preţurile tuturor acestor produse diferă însă de la „rezonabil“ la „de neimaginat“. Astfel, la Yamaha, un proiector de sunet costă 2.199 lei şi 5.999 lei. La Bang & Olufsen, un proiector poate costa 4.000 de euro, dar şi 20.000. „Avem soluţii şi pentru clienţii care au un buget limitat, dar şi pentru cei care au un buget nelimitat“, spune Bogdan Vasile, reprezentantul mărcii. Şi asta pentru că marca este una de lux, care personalizează produsele cerute de clienţi. „Putem lucra în apartamente de 50 de metri pătraţi, pentru cineva care îşi doreşte o imagine şi un sunet foarte bun, dar şi în vile cu 20 – 50 de camere în care se doreşte un sistem home cinema în fiecare cameră“, spune el. Dar se poate şi mai mult. „Cred că la Audiotehnic cel mai ieftin sistem complet audio din clasa High-End este aproximativ 2.000 de euro cu taxe, consultanţă şi instalare, iar cel mai scump sistem complet High-End audio-video de ultimă generaţie depăşeşte 300.000 de euro“, spune şi Adrian Arghiropol. „Nu ne gåndim însă că vom întålni prea curånd un astfel de client, care să conceapă să cheltuie atåt de mulţi bani pentru un astfel de sistem audio-video“, recunoaşte el.

134-22076-4445pv_as1000_46.jpgŞi totuşi, cum aleg consumatorii produsul cel mai potrivit? „Marea majoritate a clienţilor este influenţată de preţul produselor, preferånd în general produsele ieftine“, spune Maria Gheorghe. Reprezentantul Bang & Olufsen le recomandă cumpărătorilor „să aibă încredere în ochi şi urechi. Pentru că simţurile unei persoane, modul în care vede o imagine şi modul în care aude un sunet sunt unice“, explică el. Iar managerul Audiotehnic spune că a sesizat în evoluţia statistică a vånzărilor vårfuri la sisteme foarte scumpe şi la cele foarte ieftine. „Piaţa second hand şi piaţa ilegală depăşesc însă piaţa „corectă“ High-End de produse audio-video din Romånia, caracterul sălbatic al economiei romåneşti fiind reprezentat şi în acest business“, spune el. Compania încearcă să se diferenţieze prin servicii adăugate de consultanţă, instalare şi service. Acelaşi lucru îl face şi Datasoft, pentru marca Yamaha. „La service vin două-trei unităţi pe an, iar acum încercăm să implementăm un sistem collect&return la toţi partenerii noştri, ca element de diferenţiere între noi, importator oficial, şi cei care aduc Yamaha pe diverse alte căi“.

Iar greşelile de achiziţie nu sunt o raritate. De exemplu, „diagonala prea mare“ este un reproş pe care deţinătorii de plasme îl fac foarte des, şi asta pentru că în momentul achiziţiei nu au ţinut cont de distanţa de vizionare. Bang & Olufsen, de exemplu, recomandă pentru o distanţă de vizionare de patru metri o plasmă de 120 cm diagonală. „Dacă un client doreşte un produs mai mare, trebuie să semneze pentru că e pe riscul lui. În trei – patru ani pot apărea probleme la ochi din cauza luminozităţii prea puternice“, spune reprezentantul mărcii.

LCD Medialine
Cu LAN şi DiVX-player încorporate, a fost prezentat de Romaudiovideo. Permite navigarea pe internet, accesarea e-mailului şi altele

Telecomandă Beo5
Una dintre cele mai scumpe şi avansate tehnologic telecomenzi din lume, Beo5, este realizată pe baza unei soluţii oferite de compania romånească IP Devel. Telecomanda universală a ajuns la scurt timp după lansare în locuinţele unora dintre cei mai înstăriţi oameni ai planetei

Amplificator Yamaha
Diferenţa dintre gama 2000 şi 1000 este de putere şi calitate, dar la nivel de nuanţe, doar pentru cunoscători. Majoritatea ascultătorilor nu sesizează nicio diferenţă. La preţ situaţia este alta: A-S 2000 costă 6.799 lei, iar A-S 1000 – 4.399 lei. Modelul CD-S1000/A-S1000 a cåştigat premiul EISA 2008-2009 pentru sisteme pe 2 canale

Sisteme audio la purtător

134-22075-4445_tech_cc_46.jpgClaudiu Cheleş, noul director de vånzări şi marketing de la Glenmark Romånia, este unul dintre cei care au vizitat HiFiarena chiar în prima zi. „Mă declar în mod deosebit pasionat de muzică, deci apreciez sound-ul de înaltă performanţă“, spune el. „De aceea, cånd vine vorba de sisteme audio, nu încap compromisuri. Sunt conectat în permanenţă la noutăţi, îmi place să testez, compar şi aleg în primul rånd în urma unei „radiografii“ serioase a caracteristicilor tehnice ale produselor şi abia după aceea în funcţie de design“. Este fanul sistemelor audio Bose, iar la expoziţia din acest an, pe care o numeşte ofertantă întrucåt reuneşte foarte multe branduri de profil, l-a impresionat cel mai mic videoproiector din lume. Iar sistemul de acasă suferă periodic un up-grade considerabil, atunci cånd apar inovaţii sau noutăţi. „Pentru mine, o muzică bună sau un film interesant puse în valoare de suporturi tehnice înalt performante reprezintă un echilibru necesar între muncă şi relaxare“, spune despre pasiunea sa.