Nicolae Cinteză, directorul direcției supraveghere bancară din BNR,  este de părere că băncile comerciale vor avea în continuare o percepție ridicată a riscului, ceea ce nu exclude posibilitatea ca anul acesta creșterea economică să fie periclitată din această cauză. “Sunt foarte multe cazuri care fac ca percepția de risc a creditului să fie resimțită la un nivel ridicat.
Multe cauze din domeniu legislativ.  S-a ajuns la o birocratizare atât de mare a actului de credit și datorită unor excese ale unor soluții  judecătorești  le-aș spune eu. Excese ale debitorilor care, în fața actului de recuperare  a creanțelor inițiate de bancă, își declară uneori nejustificat insolvența”, precizează Nicolae  Cinteză. 
Într-adevăr, numărul mare de insolvențe solicitate de dezvoltatorii imobiliari în ultima vreme arată că acestora pare să le convină de minune soluția de a nu mai plăti nici dobânzi, nici penalități de întârziere, dacă de vândut nu vând.  Un oficial dintr-o bancă comercială ne-a declarat recent că, “la ora actuală creditorii sunt blocați, nu dețin active, ci doar creanțe, iar dezvoltatorii  așteaptă revenirea pieței, iertarea de datorii sau își cer singuri în solvența. 
Creditorii sunt blocați, sunt obligați să provizioneze, iar timpul trece și pierderi se înregistrează pentru toată lumea”. Într-adevăr, băncile creditoare pot merge în instanță, dar de multe ori acest lucru nu înseamnă decât creșterea costurilor și de multe ori pierdere de timp. Soluția ar putea fi preluarea activelor (imobilele) de către creditori (băncile) cu acordul debitorilor (dezvoltatorii imobiliari) și să le dea împreună spre valorificare către terțe părți, indiferent dacă este vorba de vânzare, închiriere sau leasing imobiliar.