Valul 4 al pandemiei va lovi puternic România în luna septembrie! A spus-o chiar prefectul Capitalei, Alin Stoica, citând estimările făcute de INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică).

Incidenţa “s-a triplat practic în ultimele două săptămâni. (…) Am discutat posibilele măsuri”

Numărul de cazuri de coronavirus s-a triplat în ultimele două săptămâni în Bucureşti, a declarat, vineri, Alin Stoica. Cu toate că este încă vorba despre valori mici, autorităţile sunt în alertă şi discută despre măsurile ce trebuie luate.

“Şedinţa de astăzi este cauzată de faptul că deja a început să crească numărul de cazuri în ultimele două săptămâni. De la o incidenţă foarte mică, de 0,03 la mie, am ajuns 0,1 la mie. Este încă o incidenţă mică, dar s-a triplat practic în ultimele două săptămâni. Am ajuns de la între 6 şi 14 cazuri până la 40 de cazuri.

A fost un vârf de 54 de cazuri zile trecute şi am discutat posibilele măsuri: o dată – de creştere a rezilienţei; şi asta înseamnă de protejare a medicilor, personalului care asigură îngrijirea, în aşa fel încât dumnealor să-şi poată efectua atribuţiile şi în momentul în care valul va creşte”, a declarat, vineri, prefectul Capitalei.

Estimări dure privind valul 4 în septembrie: ne întoarcem la 1600 de cazuri/zi! Jumătate vor fi în zona Bucureştiului

După ședința de vineri cu specialiști din cadrul administrației publice, prefectul Capitalei a anunţat că valul patru va aduce din nou o creştere masivă a infectărilor zilnice, urmând să ajungem la circa 1.600 la mijlocul lunii septembrie. Iar jumătate dintre acestea vor fi în zona Bucureşti-Ilfov, afirmă Alin Stoica.

“S-a declarat, de altfel, că undeva la mijlocul lunii septembrie vor fi foarte multe cazuri, cam 1.600 de cazuri pe zi, ceea ce este foarte mult. Până la acel moment trebuie să ne pregătim, cel puțin în București, pentru că în București-Ilfov, pentru că estimăm că pe București-Ilfov vor fi cam jumătate din numărul de cazuri.

Și atunci trebuie să ne pregătim, pentru ca tot sistemul sanitar să facă față. Sistemul sanitar, din punct de vedere material, este în regulă. Trebuie să ne asigurăm că și personalul este în regulă. Trebuie să punem mult accent pe vaccinarea personalului sanitar, în așa fel încât el să nu fie afectat de următorul val”, a precizat Alin Stoica.

“Nu am la acest moment nişte măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare în Bucureşti”

Prefectul Capitalei recunoaşte că mersul campaniei de vaccinare este departe de a fi satisfăcător în acest moment şi spune că există discuţii pentru a creşte rata de vaccinare, însă deocamdată fără măsuri concrete.

“Şi pentru populaţia generală urmează să luăm şi alte măsuri privind creşterea numărului de vaccinări. Deocamdată, suntem destul de jos, cam în jur de 1.000 de vaccinări pe zi, nu vorbim de cei care vin la rapel. (…)

Există deocamdată o discuţie cu CNCAV, nu am la acest moment nişte măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare în Bucureşti (…) Avem capacitatea de vaccinare, avem dozele, avem informarea făcută”, a mai indicat prefectul.

Sursa foto: Dreamstime