Valeriu Gheorghiță susține că nu este exclus ca România să aibă parte din nou de restricții în contextul în care valul 4 este din ce în ce mai aproape. El a sublniat faptul că rolul măsurilor care au fost și până acum sunt acelea de a limita circulația virusului și de a salva vieți.

Potrivit coordonatorului CNCAV, atunci când experții vor spune că este nevoie de noi măsuri, iar riscul de îmbolnăvire este ridicat, aceștia vor intra în vigoare, chiar din timp, pentru a produce efectele dorite.

„Până la urmă rolul măsurilor restrictive este acela de a limita circulația virusului și de a preveni îmbolnăvirile, prin aceste metode nefarmaceutice. Este evident că atunci când situația epidemiologică o impune, când riscul de îmbolnăvire crește semnificativ, sănătatea publică este clar o prioritate a tuturor și asta nu cred că se poate negocia, or din acest punct de vedere este clar că atunci când se impun măsuri de restricție ele trebuie luate. Trebuie luate la timp tocmai ca să producă efecte la timp”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la B1TV.

Valeriu Gheorghiță anunță posibilitatea de noi restricții 

El a dat exemplu situația din alte țări care au impus măsuri pentru a putea controla răspândirea virusului. Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre mentalitatea din mediul rural, unde oamenii susțin că noul coronavirus nu se află în oraș și refuză să se vaccineze.

În ceea ce privește răspândirea variantei Delta, coordonatorul CNCAV precizează că aceasta se răspândește foarte repede, în special într-o comunitate mică care nu este imunizată.

„Nu văd de ce să scoatem din calcul această posibiltate atât timp cât ne uităm și la celelalte țări și vedem că se impun astfel de măsuri, pentru că altfel nu o să putem controla răspândirea virusului, mai ales într-o populație în care acoperirea imunologică, indiferent că vorbim de trecerea prin boală sau vaccinare, nu este suficient de ridicată.

Pot să vă spun că în mediul rural este o situație paradoxală pentru că unii oameni invocă faptul că `nu există această boală la noi în localitate, noi nu am avut cazuri de îmbolnăvire, această boală este la oraș`, și atunci acea categorie populațională nu are imunitate de niciun fel, nici la trecerea prin boală pentru că probabil că într-adevăr numărul de infecții în rândul comunității respective a fost mic, dar n-are nici imunitate prin vaccinare, deci în cazul în care vorbim de răspândirea variantei Delta într-o comunitate care este complet descoperită imunologic ne imaginăm care este rapiditatea de dublare a numărului de cazuri în condițiile în care perioada de contagiozitate s-a redus la 4 zile în momentul de față, deci practic timpul de dublare a cazurilor este de 4 zile la acest moment”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.