Peste 55.000 de români sunt aşteptaţi să călătorească anul acesta în Africa, conform estimărilor tour-operatorilor. Noile vedete sunt Kenya şi Tanzania.

Anul trecut, aproximativ 35.000 de români au luat drumul Africii – şi nu pentru a se bronza la Marea Roşie, ci pentru a petrece câteva zile în plină sălbăticie. Cea mai căutată destinaţie este Tunisia, urmată de Egipt şi de Kenya. Dacă în urmă cu doi-trei ani un sejur în Africa avea un preţ mai piperat, iar agenţiile nu ofereau prea multe variante în ceea ce priveşte hotelurile, în ultimul an, turiştii beneficiază de o ofertă mai variată. „Preţurile nu au crescut, dimpotrivă, am obţinut acorduri mai bune comparativ cu 2007, în sensul că am contractat hoteluri mai bune la aceleaşi preţuri“, spune Gelu Stoian, director general al Tunisiana Travel. În 2007, tour-operatorul a vândut peste 10.000 de pachete turistice către destinaţii din Tunisia, din totalul de 32.000, cât se estimează că s-ar fi contractat. „În prezent, sunt date care arată că vor ajunge în această ţară peste 50.000 de români, iar dintre aceştia, mai bine de 12.500 pleacă prin intermediul unor pachete turistice vândute de noi“, adaugă Stoian.

Kenya este un alt punct de atracţie, numărul românilor care aleg această destinaţie fiind de câteva sute pe an. Oferta de safari în Kenya se adresează unui tip de client dispus să plătească mai mult şi care vrea excursii în savana africană pentru a vedea pe viu speciile de animale africane mari. Pentru o astfel de vacanţă trebuie evitate însă lunile martie-mai şi septembrie-octombrie, când în Kenya este sezonul ploios. „Vindem anual câteva zeci de bilete în Kenya. Mai mare succes au combinaţiile de safari cu plajă, sejururile incluzând cinci zile de safari cu cazare în lodge-uri de lux şi două zile de plajă la Oceanul Indian“, spune Aurelian Bratosin, director general al Butterfly Tourism.

În anii trecuţi, mulţi dintre cei care optau pentru Egipt s-au gândit în primul rând la oportunitatea de a vizita celebrele piramide. Astăzi, însă, turiştii au înţeles că Egiptul poate fi o alegere ideală şi pentru safari ori scufundări. De altfel, agenţiile de turism au inclus în oferta lor şi alte destinaţii în afară de Cairo, cea mai căutată fiind acum Sharm el Sheikh, unde turiştii pot opta pentru un safari cu jeep-urile sau pentru o plimbare prin deşert cu cămila. „Se constată o creştere de aproximativ 30% a vânzărilor pe destinaţia Egipt. Sharm el Sheikh este bine cotat, astfel că cererile pentru această destinaţie sunt cele mai numeroase“, spune Adriana Goicea, director general al Prompt Service Travel. Nu uitaţi însă să puneţi în bagaje pălăria de soare şi cremele împotriva ţânţarilor! Preventiv, sunt indicate şi vaccinurile care să vă ferească de bolile tropicale.

97-12376-41_stoianconsultantaa455.jpg«Preţurile nu au crescut, dimpotrivă, am obţinut acorduri mai bune comparativ cu 2007, în sensul că am contractat hoteluri mai bune la aceleaşi preţuri.»
Gelu Stoian, director general al agenţiei Tunisiana Travel

STELELE DIN JUNGLĂ

TUNISIA
În funcţie de buget, agenţiile de turism oferă vacanţe începând de la 198 de euro de persoană, preţ în care sunt incluse transportul, transferurile, şapte nopţi de cazare la un hotel de două stele cu mic-dejun şi asistenţă turistică, sau, pentru cei care preferă confortul de cinci stele, 529 de euro. cu demipensiune (ofertă Tunisiana Travel).

KENYA
Pentru cei aventurieri, dar care preferă şi să se relaxeze la ocean, preţul unei excursii pleacă de la 1.290 de euro de persoană, în care sunt incluse transportul, transferurile şi cazarea la hotel patru stele (ofertă Butterfly).

TANZANIA
Preţurile pentru o vacanţă variază între 1.530 de euro şi 3.000 de euro, în funcţie de perioada aleasă. Preţurile sunt valabile fără transportul cu avionul, care va ridica preţul sejurului cu încă o mie de euro (ofertă Finest Travel).

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008