Golful este asociat de cele mai multe ori cu bunăstarea, fapt sesizabil şi în ofertele turistice care conţin cu precădere pachete de lux pentru această nişă. Reprezentanţii agenţiilor de turism susţin că este doar o fiţă a bogătaşilor, în timp ce profesioniştii golfului sunt de părere că, dacă românii ar cunoaşte mai bine acest sport, ar fi mult mai mulţi amatori şi ar vedea că nu este un sport atât de elitist.0-45638-golfviziru.jpg

În România sunt aproximativ 500 de jucători amatori de golf care pot participa la turnee şi niciun teren de championship. Pasionaţii acestui sport nu au prea multe opţiuni în ţară pentru a juca golf. Clubul Diplomatic din Bucureşti, Lac de Verde de la Breaza, Tite Golfresort din Timişoara, Pianul din judeţul Alba, Zurbaua din Ilfov – atât de scurtă este lista terenurilor de calitate din România.

De aceea, există un număr restrâns de turişti care, în fiecare an, cer la agenţia de turism o vacanţă la golf. Însă, în afară de câteva excepţii, pachetele de golf pe care le oferă operatorii sunt de lux şi presupun numai hoteluri de 5 stele, confort care ridică mult costul vacanţelor.

0-45636-golf2.jpgExclusiv bogaţilor sau nepromovat îndeajuns

„Avem câţiva clienţi fideli care solicită în fiecare an astfel de pachete, li se mai adaugă câte unu-doi membri în grup la fiecare plecare. Putem spune că este doar o fiţă a bogătaşilor din România, grupurile sunt selecte, optează pentru hoteluri de patru şi cinci stele şi îşi planifică vacanţele cu 2-3 luni în avans”, a declarat, pentru capital.ro, Aurelian Bratosin, directorul agenţiei Butterfly Tourism.

Deşi există stereotipul miliardarilor care pun afacerile la cale între două lovituri de crosă, golful este, mai presus de toate, un sport de familie care poate fi practicat de oameni de toate vârstele şi cu venituri nu neapărat peste medii sau mari, este de părere Demis Papillon, fost jucător în circuitul profesionist şi în prezent antrenor de golf. El a înfiinţat în România Demis Papillon Golf Academy (www.demigolf.ro) şi se concentrază în special pe formarea celor mici în sportul nobililor, organizând excursii în Bulgaria, unde copiii joacă gratuit.

Bulgarii ne iau şi turiştii de golf0-45637-bulgaria.jpg

Demis Papillon este de părere că golful este un sport pe care îl pot practica şi oamenii cu venituri medii. „Sunt cluburi unde membershipul este mai ieftin, între 300-500 de euro pe an, sau cele unde costă 10.000 – 20.000 de euro. Acolo se defineşte clasa socială, dar acest lucru nu-l opreşte pe un mecanic sau un electrician să joace, pentru că intră la nivelul de club de 300 de euro pe an. Nu se elimină nimeni din jocul acesta”, a argumentat, pentru capital.ro, antrenorul de golf.

În Bulgaria, eternul duşman al litoralului românesc şi, mai nou, şi al staţiunilor autohtone de schi, situaţia este cu totul alta. Vorbind despre golf, descoperim un alt sector turistic la care bulgarii deţin supremaţia în faţa noastră, pentru că au 13 terenuri de championship şi multe altele de amatori, motiv pentru care mulţi dintre împătimiţii acestui sport, dar şi dintre jucătorii de ocazie, dau fuga în Bulgaria, unde pachetele de golf nu sunt atât de scumpe.

Spre exemplu, agenţia Butterfly are un pachet de aproximativ 390 euro care include două zile de cazare la 5* în Sofia şi 8 ore de joc la Katina Golf Resort, aflat pe lângă capitala bulgărească.

0-45635-golfcart.jpgPachete turistice de lux

Majoritatea pachetelor de golf din oferta agenţiilor sunt însă pentru buzunarele mai largi şi nu neapărat pentru jucătorii împătimiţi. „Acest sport este ales îndeosebi de turişti care preferă şi altceva în afară de tradiţionalele excursii opţionale. Au venituri medii plus, mari şi foarte mari. Aleg golful pentru detaşare, nu este un sport de o jumătate de oră, contează mult relaţia cu partenerul, cu terenul”, după cum a explicat, pentru capital.ro, Ciprian Enea, consultant la Best Tourism.

„Pachetele turistice pentru destinaţiile de golf conţin cazare de regulă la hoteluri de 5 sau 6 stele, masă şi două-trei greenfee-uri, care necesită pre-rezervare. Există şi pachete de golf, care se plătesc separat de cazare şi includ servicii complete”, a arătat Aurelian Bratosin.

Spania, o destinaţie cu tradiţie pentru golferi0-45634-spaniavalderramagolfresort.jpg

Poate cea mai populară destinaţie de golf, pe care o au toate agenţiile care exploatează această nişă este Spania. În Costa del Sol, la Valderamma Golf Club, locul unde se organizează concursuri faimoase, se poate juca zilnic şi însă dacă vrei să prinzi liber trebuie să rezervi cu 3 luni în avans. În apropiere sunt şi alte cluburi care oferă cursuri uşoare şi ieftine, precum Almanara şi La Reserva.

Un pachet turistic de golf în Costa del Sol porneşte de la 399 de euro de persoană în oferta Butterfly Tourism şi include trei nopţi la 5 stele şi două greenfee-uri de 18 cupe, dar care necesită prerezervare, valabile pe terenurile El Cortesin sau Estepona.

În Cipru, o altă destinaţie tradiţională de golf, preţurile pornesc de la 620 de euro pentru cinci nopţi la 5 stele, cu trei tururi de joc, tot pe un teren de 18 cupe din Paphos, iar biletul de avion cu legătură la Larnaca costă de la 250 de euro.

0-45633-golfantalya.jpgÎn Antalya sunt 15 terenuri de golf

Mai accesibilă ca destinaţie de golf este podoaba turcilor, Antalya, unde există 15 terenuri de golf. „În această perioadă în Antalya sunt aproximativ 15 – 16 grade Celsius, temperaturi tocmai potrivite, iarba nu este uscată, ci umedă, numai bună pentru practicarea golfului”, a declarat, pentru capital.ro, Mircea Vladu, preşedintele Prestige Tours, care susţine că a remarcat un interes tot mai mare al românilor pentru acest sport.

În oferta Prestige Tours pentru Antalya, un pachet de golf de şapte nopţi cu cazare la 5 stele, all inclusive, costă 550 de euro de persoană şi include patru tururi de joc pe un teren cu 18 cupe, la care se adaugă preţul biletului de avion, de 320 de euro.

Un teren de championship trebuie să fie de minimum 70 de hectare, să aibă 18 cupe, iar lungimea între 5.900 şi 6.400 de metri, pe care se folosesc toate cele 14 crose din geanta de golf.

Ce bani cheltui cu golful0-45632-crosedegolf.jpg

Dacă pentru un jucător profesionist de golf preţul unui echipament complet este destul de piperat, pe cineva care joacă din pasiune echipamentul îl costă în jur de 800-1.000 de lei, mai ieftin decât alte sporturi populare printre români, cum ar fi, spre exemplu, schiul, a explicat Demis Papillon.

La Golf Academy o lecţie ajunge la 60 de lei, iar după zece întrevederi cu antrenorul, timp în care învaţă priza, postura şi mişcarea de swing, jucătorul este pregătit să intre pe teren, pentru a face un „scor”. În străinătate, tarifele pentru iniţiere sunt între 40 şi 90 de euro, în funcţie de destinaţie, iar accesul pe teren pentru un traseu de 18 cupe este, în Bulgaria, de 25 de euro, în timp ce în alte ţări poate ajunge până la 90 de euro.