Mesajul pe care il transmite este, poate, mai bine conturat: cel mai important centru de traditii al tarii, locul in care mai poti intalni inca, prin unele sate, tarani purtand costume nationale. Mai de aproape, vazuta din tara, zona este recunoscuta pentru cele 65 de grade ale palincii, care aprind calcaiele cunoscatorilor, dar si ale celor care pleaca in cautarea unei vacante perfecte, la preturi mai rezonabile. Un ingredient in plus? De la orice distanta i-ai privi, ardelenii sunt la fel de primitori si deschisi, mereu bucurosi de oaspeti.
Ajunsi chiar in inima Maramuresului, un concediu va lua perspective clare: cazarea se poate face la pensiunile agroturistice din Botiza, Ieud, Rozavlea, Salistea de Sus sau Ocna sugatag, la preturi ce se situeaza intre 350.000 si 580.000 de lei pe noapte de persoana. Posibilitatile de petrecere a timpului liber urmeaza a fi alese dupa bunul plac al fiecaruia.
La aproximativ 18 kilometri de mers cu masina din Sighetu Marmatiei, incepe distractia. „Cronica a satului” si in acelasi timp muzeu in aer liber, dupa cum il considera cei mai multi turisti straini, Cimitirul vesel din Sapanta este cea mai atractiva etapa a unei vacante in Maramures. Constructia propriu-zisa a inceput in 1935, cand mesterul Ioan Stan Patras a avut ideea originala de-a pune bazele unui cimitir, astazi unic in lume. O data sparte sabloanele triste ale unui cimitir clasic, „veselia” poate incepe: pe crucile sculptate, colorate majoritatea in nuante de albastru, sunt redate caricatural, in versuri, defectele celor disparuti. Asa mai poti afla ca cel mai instarit om al satului a fost de fapt un betiv notoriu sau ca nevasta primarului si-a inselat de nenumarate ori barbatul.Tot in Sapanta, turistii sunt atrasi de cergile maramuresene tesute intr-o singura culoare sau in combinatie de alb, negru si rosu. Preturile variaza intre 400.000 si 1.200.000 de lei, in functie de modelul ales si culorile folosite.
Plictisiti de condus sau de asa-zisul confort oferit de un compartiment obisnuit de tren? Dis-de-dimineata, la ora 7, contra a 30.000 de lei, „mocanita”, simpaticul tren ce transporta lemne, dar care cuprinde si cateva vagoane pentru turisti, face legatura dintre Viseu si Valea Vaserului. Aici, dupa o plimbare tihnita la viteza pe care-o poate prinde o locomotiva de acum 60 de ani, variantele de petrecere a timpului liber se inmultesc: excursii in Muntii Rodnei, la Cascada Cailor (cadere de 40 de metri), drumetii prin imprejurimi, pescuit in raul Vaser sau calarie.
Valea Izei, considerata si centrul istoric al Maramuresului, inseamna aproximativ 55 de kilometri intre Vadu Izei si Sacel. Pornind de la faptul ca arhitectura maramureseana traditionala ocupa un loc aparte in arta prelucrarii lemnului din Europa, elementul de mare originalitate a satelor din zona il reprezinta portile sculptate. Se pot vedea in Botiza, Ieud sau Bogdan Voda, unii mesteri acceptand sa lucreze si la comanda anumite modele.
Bisericile din lemn vin sa completeze spatiul cultural dezvoltat de-o parte si de alta a lantului muntos Gutai-tibles. Cea mai veche a fost construita in 1364 si se afla in satul Ieud. Urmeaza biserica din Barsana (cea mai inalta constructie de acest gen din Europa – 62 de metri), alaturi de cele din Bogdan Voda, Surdesti, Rozavlea sau Calinesti. Interesante de vazut sunt si satele Sacel – renumit pentru atelierele de ceramica – sau Botiza – cunoscut pentru tesatoriile de covoare. „Pe turistii straini veniti in zona ii atrag cel mai mult traditiile si faptul ca unii tarani din Ieud, Surdesti sau Bogdan Voda umbla pe strada in costume populare. Ii invita in casa si ii servesc cu ceva bun”, spune Cristina Teodoru, director comercial la agentia de turism Visit Romania.
Cei care vor sa-si petreaca vacanta intr-o statiune termala, la 490 de metri altitudine, pot alege Ocna sugatag. Situata la 20 de kilometri de Sighetu Marmatiei, statiunea ofera tratamente ce au la baza terapia cu apa sarata. Cazarea se poate face la pensiuni sau la hotelul Craiasa, unde pretul unei nopti pentru o persoana este de 500.000 de lei.
Dupa un concediu petrecut in Maramures, cel putin pentru o perioada, timpul se va scurge mai incet, la viteza bine cunoscutilor „pasi marunti” din dansurile specifice zonei. In aceeasi masura, distantele se vor micsora in asteptarea urmatoarei vacante, cand veti dori cu siguranta sa reveniti in aceasta parte a tarii.     

CE NU TREBUIE RATAT IN ZONA

· Cimitirul vesel din Sapanta – la aproximativ 18 kilometri de Sighet. Considerat un adevarat muzeu in aer liber, este unic in lume.
· Valea Vaserului- pentru posibilitatile de petrecere a timpului liber.
· Bisericile din: Ieud (construita in 1364) si Barsana (cea mai inalta constructie de lemn din Europa- 62 de m).
· Valea Izei – centrul istoric al Maramuresului.
· Ocna sugatag – pentru variantele de tratament cu apa sarata.
· Sighetu Marmatiei – pentru Muzeul de Etnografie in aer liber si Muzeul gandirii arestate, localizat in fosta inchisoare comunista din zona.
· Slanina afumata si traditionala palinca.

CAZARE IN MARAMURES

· Pensiunea Bebecaru (Botiza, 2 c)
· Pensiunea Perta (Botiza, 2 c)
· Pensiunea Chindris (Ieud, 2 c)
· Pensiunea Bobariu (Ocna sugatag, 2 c)
· Pensiunea Micle (Rozavlea sieu, 2 c)
· Pensiunea Chis (Salistea de Sus, 2 c)
Preturile la pensiuni sunt aceleasi: 350-580.000 de lei de persoana pe noapte, in functie de serviciile incluse (mic dejun, demipensiune sau pensiune completa). Rezervarile se fac la filiala ANTREC Maramures
tel: 0262/220196
· Hotel Cerbul (Borsa)
640.000 lei (single),
800.000 lei (camera dubla)
· Hotel Carpati (Baia Mare) 1.550.000 lei (single), 1.900.000 lei (camera dubla)

Cum ajungi in Maramures

· Cu avionul: pana la aeroportul din Baia Mare. Zboruri Tarom sunt lunea, miercurea si joia. Pretul unui bilet este de 78 USD (daca se cumpara inainte cu cateva zile) sau 110 USD (daca se cumpara in ziua plecarii).
· Cu trenul: Bucuresti-Baia Mare-Satu Mare (577.000-882.000 de lei), Bucuresti – Sighetu Marmatiei (565.000-859.000 de lei), Cluj Napoca- Baia Mare.
Transport local
Sighet-Baia Mare: curse regulate in fiecare zi, Sighet- Sapanta: curse in fiecare zi, dimineata si la pranz, Ocna sugatag – Baia Mare: curse zilnice. Exemplele pot continua, existand autobuze care fac legatura intre sate si orasele din zona. Confortul acestor autobuze este tipic transportului rural.