Si-a inceput cariera in domeniul relatiilor interumane pornind de la cercetarile si lucrarile apartinand curentului psihologic umanist, reprezentat de Carl Rogers. La inceputurile carierei s-a folosit de psihanaliza, mergand pe directia propusa de Milton Erickson, in care subconstientul este un rezervor de resurse, si nu o componenta neagra a psihicului, dupa cum postuleazea curentul psihanalist. In primele cursuri de formare, Jacques Salome a folosit tehnici corporale precum bioenergie sau mijloace de expresie scenica – psihodrama.
Intentia lui Jacques Salome este de a transforma comunicarea intr-o materie de sine statatoare, care sa se predea in scoli, si crede in responsabilizarea individului pentru a crea relatii sanatoase printr-o comunicare activa. Cunoscutul sociopsiholog a creat un sistem personal pentru care a dezvoltat concepte si instrumente proprii. Astfel a luat nastere metoda ESPEE (Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala). Demersul lui pedagogic si educativ vizeaza schimbarea si dezvoltarea personala nu prin achizitionarea de concepte, ci prin insusirea si punerea in practica a artei de a fi si a deveni. Scopul lui nu este de a da sfaturi si retete, ci de a stimula reflectia personala si maturizarea, de a declansa trezirea constiintei si luarea de pozitie fata de sine si fata de celalalt. Punctul lui de plecare este exprimarea personala. Preocupat intr-o mai mare masura de transmiterea metodelor de comunicare decat de teoretizarea metodei, demersul lui formal vizeaza identificarea unor structuri recognoscibile in complexitatea realului, si nu cristalizarea unui model fix de comunicare. El este circumspect fata de propovaduitorii comunicarii perfecte, promovand comunicarea inter si intrapersonala in viata de zi cu zi, indiferent de varsta, statut sau orientare.
Autor a peste 40 de carti, coautor al unor lucrari de referinta vizand comunicarea si cuplul, teoretician in cadrul Asociatiei CREActiv (Comunicarea relationala prin ascultare activa), cartile lui au fost traduse in peste 12 limbi: spaniola, portugheza, germana, daneza, engleza, ceha, italiana, turca, bulgara, chineza, coreeana, japoneza.

Jacques Salome

Jacques Salome are 59 de ani si este originar din Toulouse.
A absolvit scoala de Inalte Studii Sociale din Paris.
A predat vreme de 15 ani la Universitatea Lille III.
Este fondatorul Centrului de formare in relatii interumane „Le Regard Fertile”. A format peste 40.000 de asistenti sociali, medici, psihologi si consultanti, tinand conferinte si cursuri de formare in toata lumea.
Anul acesta, in luna mai, a sustinut cinci conferinte exceptionale in Port-de-France, Martinique. In aceeasi luna, la Villefranche sur SaA