În medie, o familie de bucureşteni alocă pentru o vacanţă suma de 1.700 euro. O familie cu un copil, care locuieşte în nordul Bucureştiului, alocă, însă, aproximativ 3.000 de euro pentru o singură vacanţă, cu 45% mai mult decât o familie din sudul Capitalei şi de două ori mai mult decât cheltuiala medie a unei familii la nivel naţional. 

După bugetul alocat pentru o vacanţă, turiştii din Capitală sunt urmaţi de cei din Constanţa, Sibiu şi Iaşi. În funcţie de suma medie disponibilă pentru o vacanţă în familie, în clasamentul judeţelor conduc Bucureşti & Ilfov – 1.700 euro/vacanţă/familie 
Cluj – 1.600 euro, Constanţa – 1.500 euro, Timişoara – 1.450 euro, Sibiu – 1.350 euro şi Iaşi – 1.300 euro, potrivit studiului realizat de TUI TravelCenter, pe baza datelor centralizate de la 80 de agenţii din ţară. 

În ansamblu, moldovenii cheltuie pentru o vacanţă circa 1.100 euro pe familie, cei din sudul ţării 1.400 euro iar cei din Transilvania 1.500 euro. 

O segmentare a cererii se observă şi în ceea ce priveşte destinaţiile preferate ale românilor din diferite regiuni ale ţării. Turiştii din vest preferă într-o măsură mai mare decât cei din restul ţării destinaţii estivale precum Muntenegru, Italia şi Croaţia. Aceasta deoarece sunt mai aproape de oraşele de reşedinţă, accentul punându-se pe vacanţele individuale (transport cu autoturismul propriu). 

Totuşi, per ansamblu, destinaţiile preferate ale ardelenilor sunt cele clasice, respectiv Turcia – Antalya, Grecia – Creta şi Dubai, la care se adaugă destinaţii exotice precum Mexicul. 

Clujul, Bucureştiul, Timişoara şi Constanţa se remarcă prin numărul mare de clienţi care cumpără mai mult de o vacanţă pe an. 

La Bucureşti se cer din ce în ce mai mult vacanţe exotice în destinaţii din ce în ce mai îndepărtate: Bora-Bora, Patagonia, Noua Zeelandă, cu experienţe din ce în ce mai provocatoare sau neobişnuite. 

Iaşiul preferă destinaţiile clasice precum charterele în Turcia, Grecia, Spania şi vacanţele all inclusive în Bulgaria. Constănţenii aleg destinaţii charter precum Spania-Tenerife şi vacanţele exotice în Punta Cana şi Thailanda. 

AGERPRES