Se anunţă schimbări importante pentru români! O lege importantă a trecut deja de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Ce restricţii vor fi impuse prin intermediul Legii porcului? Ce amenzi prevede actul normativ?

Este vorba despre Legea porcului, care impune noi reguli şi restricţii crescătorilor de porci din România, inclusiv pentru cei care cresc cel mult 5 porci în propria gospodărie.

Printre cele mai dure măsuri pentru exploataţiile non-comerciale se numără cele care prevăd că porcii nu mai pot fi hrăniţi cu resturi alimentare sau interzicerea creşterii scroafelor şi/sau vierilor pentru reproducere. Persoanele care nu vor respecta toate prevederile noii legi vor fi nevoite să plătească amenzi usturătoare: între 5.000 şi 18.000 de lei.

Obligaţiile crescătorilor de porcine

Legea porcului a trecut de Senat pe 22 noiembrie. Potrivit actului normativ, ce trebuie acum aprobat şi de către Camera Deputaţilor, crescătorii de porcine au următoarele obligaţii, notează Adevărul:

  • de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;
  • de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare;
  • respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare;
  • să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Noi cerinţe pentru cei care cresc maximum 5 porci pentru consumul propriu

Mai mult, vor fi impuse şi noi cerinţe de biosecuritate pentru exploataţiile non-comerciale de porcine (când este vorba despre maximum 5 porci crescuţi pentru consum propriu):

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;

b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;

f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare; g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;

2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;

3. orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;

i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;

k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;

l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.

În termen de 45 de zile de la intarea în vigoare a legii, ANSVSA şi Ministerul Agriculturii se angajează să elaboreze şi promoveze, prin ordin comun, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România.

Exploataţiile de tip familial şi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone vor primi inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.