Duminică se încheie o săptămănă dominată de coduri galbene, portocalii şi uneori chiar roşii de ploi, vijelii şi inundaţii. Luna iunie a fost până acuma una extrem de ploioasă, însă specialiştii atrag atenţia că românii trebuie să se pregătească şi pentru zile diametral opuse: vor urma perioade foarte lungi fără ploi şi cu temperaturi foarte înalte, la limita suportabilităţii.

Simona Andrei, expert climatolog, spune că precipaţiile din această lună par să fie mai consistente decât de obicei. Datele finale vor fi analizate la finalul lunii.

“Avem arhiva ultimilor 20 de ani, constatăm că aceste precipitații sunt tot mai consistente în perioada asta”, a precizat aceasta la Digi24.

De ce a plouat atât de mult în ultima perioadă?

Climatologul explică şi motivul pentru precipitaţiile abundente din ultima perioadă: ele au fost susţinute de nucleul ciclonic care se alimentează din bazinele Mării Mediterane și al Mării Negre.

“Fiind cald, căldura și umezeala fac ca acest ciclon să se realimenteze mereu.

Va trebui să ne obișnuim cu asemenea perioade, și să învățăm să luăm măsuri din timp.

La fel de severă a fost și perioada anterioară când vorbeam de secetă. Faptul că fluctuăm nu e de bun augur”, mai spune Simona Andrei, potrivit digi24.ro.

Temperaturi la limita suportabilităţii

Expertul climatolog a vorbit şi despre ce trebuie să se aşteaptă românii de la următoarea perioadă. Veştile nu sunt deloc bune: va fi o vară de foc, iar canicula şi seceta vor pune iar stăpânire pe ţară!

“În ceea ce privește vara, va fi una cu perioade foarte lungi cu lipsă de precipitații, cu temperaturi foarte ridicate la limita suportabilității”, a precizat Simona Andrei.