Potrivit unui comunicat al USR, citat de Agerpres, proiectul de Lege pentru modificarea art. 42, alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede, în esenţă, că modificările făcute coeficienţilor de stabilire a indemnizaţiilor lunare se vor aplica doar odată cu începutul unui nou mandat al celor două Camere ale Parlamentului.

‘Astfel, orice majorare a indemnizaţiei va fi valabilă doar pentru viitorul Parlament, iar parlamentarii nu vor mai putea să voteze creşterea indemnizaţiilor proprii’, precizează USR.

Deputatul USR Adrian Prisnel consideră că este imoral ca parlamentarii să-şi legifereze drepturi speciale.

‘Dreptul parlamentarilor de a-şi vota propriile salarii este un privilegiu în raport cu celelalte categorii de salariaţi care nu pot decide asupra propriilor venituri. Faptul că aceştia votează majorările de salarii de care vor beneficia ei înşişi este privit drept un conflict de interes. Această percepţie reprezintă şi una dintre cauzele pentru care Parlamentul României este o instituţie în care cetăţenii au foarte puţină încredere. Un vot pentru acest proiect ar fi o dovadă că parlamentarii au înţeles mesajul societăţii: nu vă mai votaţi privilegii’, a declarat deputatul USR, citat în comunicat.

Potrivit deputatului USR Cristian Seidler, dezbaterea aceasta a avut loc în multe state din lume, mai ales în contextul în care opinia publică a perceput un abuz al acestui drept. ‘În unele dintre aceste state au fost adoptate legi care să elimine posibilitatea ca parlamentarii să-şi poată stabili propriile salarii. În Marea Britanie, spre exemplu, în urma unui scandal public, a fost înfiinţată o autoritate independentă care stabileşte şi gestionează veniturile parlamentarilor. Ne gândim că aceasta ar putea fi o soluţie şi pentru România. Primul pas este însă să limităm acest drept’, afirmă Seidler.

Potrivit comunicatului, prin acest proiect de lege USR continuă seria de iniţiative legislative care ‘urmăreşte eliminarea unor drepturi speciale ale parlamentarilor, văzute de cetăţeni ca privilegii’. Anul trecut USR a depus un proiect de lege menit să elimine toate pensiile speciale şi să le limiteze pe cele ale magistraţilor şi ale militarilor. Proiectul a fost respins săptămâna trecută în Comisia pentru Muncă a Senatului de către majoritatea PSD-ALDE, mai precizează USR.