Opinia a fost scrisă în contextul abordării unei teme foarte sensibile pentru europeni: suntem într-o situație în care putem vorbi de o Europă germanizată?

Europa, la mâna neamțului Schauble

Ministrul german de finanţe, Schauble, vrea să propună plasarea finanţelor publice ale statelor membre UE sub supravegherea unei comisii de experţi.

Potrivit săptămânalului, ministrul german doreşte să propună crearea unei comisii de experţi independenţi, la nivel naţional şi european, pentru a controla disciplina bugetară a statelor.

În opinia lui Schäuble, aceste comisii, în cadrul cărora vor fi desemnaţi specialişti, ar avea ca misiune să supravegheze bugetul statelor membre ale zonei euro şi, mai pe larg, din Uniunea Europeană şi să avertizeze în cazul ‘dezvoltărilor anormale’ susceptibile să declanşeze o criză.

Documentul ministerului precizează că aceste comisii ar mai avea ca sarcină ‘să verifice compatibilitatea dintre politicile financiare naţionale şi reglementările europene’, cu alte cuvinte pactul de stabilitate şi noul pact bugetar, adaugă publicaţia amintită.

Potrivit colaboratorilor ministrului, citaţi de Spiegel, se pune, de asemenea, problema sporirii prerogativelor comisarului UE pentru finanţe care va avea obligaţia de a pune în aplicare regulile europene, ‘fără ca restul comisarilor sau preşedintele Comisiei să aibă dreptul de a se opune’.

Ambrose Evans-Pritchard scrie că ministrul german dorește ca finanțele europene să fie cât mai controlate, pentru a se realiza cât mai bine procesul de austeritate. Însă Germania uită că nici ea nu reușește să pună în aplicare toate măsurile de austeritate pe care și le impune.

Politica austerității i-a dat deja câștig de teren Chinei, care devine un exportator tot mai mare în defavoarea Germaniei. Relaxarea monetară va fi folosită de către Bundesbank, iar asta va însemna o blocare a unei creșteri economice de care nemții au nevoie.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania este dispusă să accepte ideea ca Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) să funcţioneze în paralel cu succesorul său, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), primul semn că Berlinul este dispus să majoreze fondurile destinate combaterii crizei datoriilor.

O mașinărie de salvare de tip EFSF-ESM mai puternică nu înseamnă neapărat diminuarea răului, ci un instrument pe care nemții îl pot controla. Odată ce înțelegi acest lucru, acceptarea Germaniei de a pune mai mulți bani pe masa salvării altor națiuni capătă un alt sens, scrie Evans-Pritchard.
Nemții, pe cale de dispariție
Populaţia Germaniei este una dintre cele mai îmbătrânite din lume. În 2009, fiecare al cincilea cetăţean era trecut de 65 de ani. Oficiul federal de statistică a prezentat profilul demografic al ultimilor 60 de ani.
"Fiecare al cincilea om din Germania are origini străine sau cel puţin un părinte născut într-o altă ţară. Vorbim despre circa 16 milioane din cele 82 de milioane de cetăţeni ai Republicii Federale", afirmă Egeler.

Comparativ cu anii ´50, rata naşterilor s-a înjumătăţit. Problema îi preocupă de multă vreme pe politicienii germani care caută permanent soluţii pentru stimularea natalităţii.

"De exemplu, în India rata naşterilor este de 23 de nou-născuţi la o mie de locuitori, în Franţa sunt 13, iar în Germania doar 8. În urmă cu 60 de ani se înregistrau 16 naşteri la o mie de locuitori; adică actuala rată din Brazilia."