Potrivit The Sun, pentru a fi cât mai bine pregătit din punct de vedere financiar pentru momentul ieșirii la pensie, specialiștii spun de fiecare dată că cel mai important lucru este să economisiți bani și mai ales să o faceți din timp.

În condițiile în care prețurile la orice continuă să crească, multe gospodării sunt tentate să amâne economisirea pentru momentul ieșirii la pensie doar pentru a-și permite acum lucruri esențiale. Metodele simple și conturile de economii la îndemână vă pot ajuta să vă creșteți veniturile pentru când veți ieși la pensie. Helen Morrissey, expertă în finanțe la Hargreaves Lansdown, vine cu câteva sfaturi importante.

  1. Profitați la maximum de pensia de stat

Vârsta de pensionare în Marea Britanie este în prezent de 66 de ani, iar două creșteri suplimentare sunt prevăzute deja în legislație: o creștere treptată, la 67 de ani, pentru cei născuți în aprilie sau după aprilie 1960; și o creștere treptată, la 68 de ani –  între anii 2044 și 2046 pentru cei născuți în sau după aprilie 1977.

„Pensia de stat formează coloana vertebrală a veniturilor de pensionare, așa că este logic să obții tot ce poți din aceasta”, a declarat Helen.

Stagiul minim de cotizare este de 10 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani. O pensie de stat este de 203,85 lire sterline pe săptămână sau de 10.608 lire sterline pe an. Unii ar putea să nu primească suma completă dacă, din diverse motive, nu au aceste contribuții. Pensia ocupațională este achitată facultativ de către angajator.

  1. Începeți din timp

„Pensiile sunt un joc pe termen lung și cu cât poți începe să contribui mai devreme, cu atât mai bine!”, susține Helen. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să vă uitați care sunt contribuțiile la pensie la locul de muncă.

În conformitate cu înscrierea automată, orice persoană din Anglia cu vârsta de peste 22 de ani, care câștigă mai mult de 10.000 de lire sterline, va fi înscris automat în sistemul de pensii al companiei. Chiar dacă câștigă mai puțin sau sunt mai tineri, pot solicita  înscrierea în sistem.

  1. Sporiți contribuțiile acolo unde puteți

Suplimentarea contribuțiilor peste limita de 8% ar putea face o diferență enormă atunci când decideți să vă pensionați.

Helen spune că e simplu să aplicați o abordare de tip „nu contează ce va fi mai târziu”, când vine vorba de suplimentarea  contribuțiilor la pensie, dar realitatea este că trebuie să contribuiți peste limita actuală de 8% pentru a obține un venit decent la pensie.

  1. Un plan de economisire (LISA) poate fi de ajutor

ISA (sau LISA – Lifetime ISA Individual Savings Account) ar putea fi răspunsul la dorința de economisire a banilor, dar există câteva dezavantaje. LISA a fost introdus pentru a ajuta tinerii să economisească pentru prima casă și/sau pentru pensionare. Acest cont individual de economii poate fi o alternativă bună sau un plus la pensie.

LISA poate fi deschis de orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani. Se poate folosi pentru a economisi până la 4.000 lire sterline pe an pentru prima casă sau pentru pensie.

Se poate cotiza pana la vârsta de 50 de ani. Nu există nicio contribuție a angajatorului, ca în cazul unei pensii, dar poate funcționa ca un supliment decent la economiile pentru pensie pentru persoanele care au deja o pensie la locul de muncă.