Prezenta companiei in faimoasa statiune montana s-a realizat destul de simplu, prin asocierea cu Poiana Brasov SA pe structura hotelului Soimul. Astfel a luat fiinta noua societate Poiana-Cibela, in care Poiana Brasov intrase cu participare in natura si detinea 49% din actiuni, iar partenerul a depus banii pentru restul de 51%. Asocierile erau la moda in acea vreme, reprezentand de fapt solutia adoptata pentru privatizarea activelor din statiune. Aceasta sarcina a revenit exclusiv FPS Bucuresti, care si in prezent detine apanajul instrainarii activelor care au mai ramas neprivatizate in Poiana.
Cibela datoreaza bani pentru actiunile primite
Hotelul Soimul nu e unul dintre cele mai bune, fiind cotat la doua stele si avand nevoie de reparatii pentru a fi mentinut la acest nivel, dar nici de lasat nu este. Cibela a prins gustul afacerilor in turism si, dupa aproape doi ani si-a extins influenta in statiunea montana, de aceasta data inscriindu-si numele pe insusi simbolul Poienii: Hotelul Alpin. Preluarea s-a realizat in ianuarie 1998, insa de aceasta data procedurile au fost diferite, in sensul ca nu s-a organizat vreo licitatie si nici macar o negociere directa, ci s-a optat pentru alta solutie: pur si simplu AGA a decis majorarea capitalului social al societatii Poiana-Cibela, majorare la care Poiana Brasov a participat in natura, respectiv cu Hotelul Alpin, structura actionariatului firmei mentinandu-se aceeasi.
In septembrie anul trecut lucrurile au capatat o alta turnura. Poiana a hotarat sa-si cesioneze pachetul de actiuni in favoarea Cibela Group, contra 42 de miliarde de lei. Contractul de vanzare-cumparare a fost intocmit de directorul SC Poiana Brasov, Cristian Madussi, intr-un mod cu totul special. Asa se face ca acest contract nu contine nici o clauza de reziliere, motiv pentru care intelegerea nu poate fi desfacuta, chiar daca Cibela nu a platit cele 42 de miliarde de lei. Recent, in AGA de la Poiana Brasov s-a luat decizia de a introduce actiune in instanta pentru rezilierea contractului, pe motiv ca nu a fost efectuata plata. Reprezentantii Cibela spun, insa, ca in justitie se poate cere doar plata actiunilor si, eventual, executarea silita pentru recuperarea banilor. Oricum, pana cand va exista un verdict in acest caz, actionar majoritar la societatea Poiana-Cibela, adica proprietarul hotelurilor Soimul si Alpin, este Cibela Group, cu 99,6%, restul actiunilor fiind detinute de trei persoane fizice.
1999 – primul an profitabil
Cu toate ca la inceput existau toate premisele ca lucrurile sa mearga bine, afacerile pe care Cibela le-a derulat in Poiana Brasov nu au fost conform asteptarilor. Poate pentru ca numarul turistilor nu a fost suficient de mare sau poate ca activitatea celor doua hoteluri nu a fost coordonata cum trebuie, dar profitul s-a lasat mult asteptat. De fapt, 1999 a fost primul an pe care firma Poiana-Cibela l-a incheiat cu profit, valoarea acestuia fiind de 1,2 miliarde de lei, in timp ce in 1998 pierderile s-au cifrat la 600 de milioane de lei.
Starea financiara nu a permis nici realizarea imbunatatirilor pe care firma si le-a propus, respectiv renovarea completa a hotelului Alpin, ale carei costuri fusesera calculate in urma cu aproximativ un an la 10 milioane de dolari. Investitorii isi propusesera atunci sa refaca totul, de la piscina, care urma sa fie acoperita cu sticla si sa aiba un sistem special de aerisire, pana la redecorarea totala a camerelor. Pentru aceste schimbari, Cibela angajase arhitecti, iar planurile erau gata si urmau sa fie puse in aplicare atunci cand lucrarile s-au regandit.
In final, s-au reamenajat doar etajele 7, 8 si 9 si s-a instalat o noua centrala termica, valoarea lucrarilor ajungand la 11 miliarde de lei. Si hotelul Soimul a fost supus imbunatatirilor, insa acestea vizeaza numai schimbari care sa-i confere un confort minim si sa-i mentina cele doua stele de pe frontispiciu.
Cand lucrurile pareau ca au luat-o in sfarsit in directia buna, la hotelurile Cibela Group a aparut AVAB. La mijlocul lunii aprilie, reprezentantii Agentiei s-au prezentat in Poiana si au pus sechestru asigurator pe activele la care societatea are actiuni, pentru recuperarea creditelor in valoare de 72 de miliarde de lei luate de la Bancorex si Banca Agricola. Sechestrul a fost contestat imediat, invocandu-se lipsa de procedura, mai precis faptul ca AVAB nu a comunicat titlul in baza caruia s-a pus sechestru si ca masura s-a instituit nu doar pe partile sociale gajate sau aflate sub sarcina, ci pe toate, indiferent de proprietar. Din acest motiv, in cazul Hotelului Teleferic, la care Cibela detine 51,8% din actiuni, mai mult au fost afectati ceilalti detinatori de parti sociale, care nu aveau nici o legatura cu datoriile. Pentru acest activ, care oricum nu se afla in circuitul turistic, fiind inchis de mai multi ani pentru reparatii, Cibela nici macar nu a varsat in totalitate capitalul subscris, ci doar pentru 12% din actiuni. Intrucat sechestrul a fost instituit evident in mod gresit, AVAB a ridicat aceasta masura pentru Teleferic. La Alpin si Soimul, sechestrul este mentinut; mai mult, conturile bancare prin care opereaza cele doua unitati au fost blocate la sfarsitul lunii trecute.
AVAB preia 51% din SC Poiana-Cibela?
Solutia gasita de AVAB ingreuneaza mult activitatea hotelurilor, care sunt obligate sa lucreze cu numerar, inclusiv cand se plateste energia electrica sau gazul. Agentia ar scoate la vanzare activele, dar pentru acest sechestru se mentine actiunea in instanta, iar procesul intarzie executarea silita.
Reprezentantii firmei Cibela au un as in maneca. Ei au descoperit ca AVAB a pus incorect sechestru pe active, intrucat contractul de cesiune de creanta incheiat intre agentie si Banca Agricola se refera la un credit luat de firma Sirius Trade, nu de Poiana-Cibela. Aceasta din urma are, intr-adevar, o datorie la Banca Agricola, pentru ca a emis obligatiuni pe care nu le-a rascumparat. Pentru ca plata nu a fost efectuata, BA a devenit proprietarul a 51% din actiunile societatii Poiana-Cibela, conform contractului de credit obligatar. Este drept ca banca nu a facut de fapt demersurile pentru preluarea actiunilor, de aceea in acte nici nu au fost operate modificari in structura actionariatului, dar asta nu inseamna ca a decazut din drepturile date de neachitarea datoriei de catre firma imprumutata.
Ulterior, subrogandu-se drepturilor bancii, AVAB a devenit automat actionar la Poiana-Cibela, intrucat, practic, a preluat cele 51% din actiuni la care banca avea dreptul. Despre acest aspect nu se aminteste in nici unul dintre documentele inaintate de reprezentantii statului, ceea ce ar putea insemna ca AVAB nu stie ca este actionarul majoritar al hotelurilor Alpin si Siomul.    

Istoricul afacerilor Cibela Group in Poiana Brasov
· 1996: se infiinteaza societatea Poiana-Cibela SA, in care Poiana Brasov participa cu hotel Soimul si ia 49% din afacere, iar Cibela aduce bani
adjudecadu-si 51%.
· ianuarie 1998: Viorel Popa ii sufla fotbalistului Gica Popescu de sub nas cel mai mare hotel din Poiana: Alpin.
Hotelul Alpin trece in proprietatea Poiana-Cibela SA in urma unei majorari de capital la care cele doua parti participa ca si prima data, in natura si bani. Se pastreaza ponderea actionariatului.
· 1998: Cibela preia 51% din Hotel Teleferic.
· septembrie ‘99: Cibela devine unic proprietar al hotelurilor Soimul si Alpin, dupa ce cumpara pachetele detinute de Poiana in Poiana Cibela SA.
· aprilie 2000: AVAB pune sechestru pe hotelurile Soimul
si Alpin pentru creditele luate de Grupul Cibela de la Bancorex si Banca Agricola. In virtutea creantelor Cibela Group catre Banca Agricola, AVAB devine actionar in Poiana-Cibela, cu 51% din actiuni.